U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u utorak, 18. listopada 2022. godine u Strukovnoj školi u Sisku zamjenik župana Mihael Jurić otvorio je izložbu „ŽENA-MAJKA-RATNICA“ te izložbu likovnih i literarnih učeničkih radova pristiglih na javni poziv Sisačko-moslavačke županije „Hrvatski branitelji- junaci modernog doba“.

„ŽENA-MAJKA-RATNICA“, izložba je fotografija o ženama braniteljicama, bilo da su autorice fotografija ili se nalaze na tim fotografijama. Osim žena koje su bile u djelatnom sastavu Oružanih snaga, na ovoj izložbi nisu zaboravljene ni majke koje su tražile svoje sinove u tadašnjoj JNA, ali ni žene, majke i kćeri koje su prikupljale pomoć za branitelje na prvoj liniji bojišnice.

Veliki broj fotografija iz privatnih albuma prikupila je, sada pokojna, Vera Jurčević, tadašnja predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak grada Petrinje. Prikupljanje fotografija žena braniteljica nastavila je Katica Gašljević Tomić, sadašnja predsjednica Kluba žena UDVDR Petrinje.
Izložba „ŽENA-MAJKA-RATNICA“ je, kroz 80 fotografija, svojevrsna ljudska priča žena sudionica Domovinskog rata kojima treba odati zasluženu počast.

Uz izložbu o ženama braniteljicama, večeras je otvorena i izložba likovnih i literarnih učeničkih radova na temu „Hrvatski branitelji- junaci modernog doba“. U javnom pozivu kojeg je objavila Sisačko-moslavačka županija u povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije sudjelovali su učenici osnovnih škola iz cijele županije, a zahvalnice za sudjelovanje uručio im je večeras zamjenik župana Mihael Jurić.
Obje izložbe zainteresirani mogu pogledati do 4. studenoga 2022. godine.