Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 1. veljače u Dvorani Juran i Sofija u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Svećenička duhovnost“ održao je vlč. Josip Radić.

Na početku, Radić je istaknuo kako je ova tema cjeloživotna, ne tek za duhovne vježbe ili ovakvo predavanje te kako bi o njoj valjalo razmišljati svakodnevno. Kao tri opasnosti koje ugrožavaju svećeničku duhovnost istaknuo je aktivizam, funkcionalizam i samoću upozorivši da kako da bi se pobijedilo te izazove, koje postavlja svjetovni mentalitet, svećenik mora prvenstveno čuvati svoj duhovni život. „Duhovnost je snaga koja pomaže svećeniku da sve dobro na njegovom osobnom i ljudskom polju te pastoralnom području integrira u svoju osobnost. Ona je odgovor na sve. Zato je toliko i važna briga za duhovni život te svaki od nas to treba doživljavati kao radosnu dužnost. Papa Benedikt XVI. je rekao kako je Bog jedino bogatstvo koje ljudi žele pronaći u svećeniku. Zato nas to obvezuje da budemo duhovni i da živimo duhovnost“.

U nastavku pojasnio je kako je svećenička duhovnost, jednostavno rečeno njegova prisnost s Bogom. „Dakle, svećenikova duhovnost sastoji se u prvom redu u dubokom prijateljevanju s Kristom. Krist uvijek ostaje, kaže Direktorij, počelom izvora jedinstva svećenikova života i u tom smislu, u svećenikovu životu Isus će imati uvijek prednost pred svime. Jer samo je Krist pravi svećenik, vrhovni, vječni i mi smo samo njegovi službenici. Dakle, svećenikova duhovnost je najdublja istina o svećeniku. Kako kažu teolozi, duhovni život je primarno život Duha Svetoga u duši svakog vjernika, pa tako i svećenika. Znate, za svakoga vrijedi ono iz Svetoga pisma: Sve koje je vodi Duh Božji, sinovi su Božji… Kaže pak papa Leon Veliki: Što je tako kraljevski kao Bogu podložan duh koji ravna svojim tijelom, što je tako čudesno i divno kao osoba, a kamoli svećenik, čiji je duh podložan Bogu, a ravna svojim tijelom. Zapravo duhovnost je život Duha Svetoga u nama i duhovna osoba je osoba ona koja uklanja sve zapreke tome da je Bog vodi, da je vodi treća božanska osoba“ , rekao je predavač, ustvrdivši da bi svećenik bio uspješan u svom apostolatu, mora biti sjedinjen s Kristom.

Na kraju dotaknuo se i sredstava za bolji duhovni život, odnosno kako je rekao stupova duhovnosti, te je dao nekoliko praktičnih savjeta kako promijeniti život mijenjajući način molitve.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Tako je pozvao okupljene na predstavljanje Zbornika radova “Caritas omnia sperat” pripremljenog povodom njegove 25. obljetnice biskupstva i 65. obljetnice života, koje će se održati u ponedjeljak, 5. veljače u Sisku. Biskup je svećenike pozvao i na zahvalno euharistijsko slavlje, u utorak 6. veljače u crkvu Presvetog Trojstva u Krašiću, gdje će on i varaždinski biskup u miru Mrzljak proslavit 25 godina biskupstva. Poseban osvrt dao je na aktualnu biskupijsku Sinodu čija zasjedanja započinju 21. veljače, a održat će se kroz pet srijeda tijekom korizme. Podsjetio je i kako će uskoro s radom krenuti Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička gimnazija u Popovači te je potaknuo svećenike da o tome obavijeste vjernike, posebice zainteresirane roditelje koji već sada mogu predbilježiti djecu za upis.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda.

Sljedeći Svećenički dan bit će 7. ožujka, a gost predavač bit će biskup u miru Ratko Perić.

(SV)