U Sisačko-moslavačkoj županiji u četvrtak je bilo čak 214 novooboljelih osoba od COVID-19, a najviše u Sisku – 105.

Povećana je i stopa smrtnosti, a nedavno smo čuli izjave medicinskog osoblja sisačke bolnice o nadljudskim naporima koji se postižu ne bi li se spasili ugroženi životi.

U OSNOVNIM ŠKOLAMA RODITELJIMA IZ SATA U SAT JAVLJAJU IDU LI DJECA U ŠKOLU ILI NE

Srednje škole u našoj županiji prešle su na on line održavanje nastave, dok osnovne škole kojima je Grad Sisak osnivač održavaju fizičku nastavu u školama.

Neki postavljaju pitanje znači li to da u osnovnim školama nema oboljelih zaposlenika i učenika, ili se jednostavno pruža otpor preporukama epidemiologa.

Podsjetimo, prije nekog vremena bila je sporna izjava gradonačelnice Kristine Ikić Baniček kako se u gradskim školama ne trebaju nositi maske.

Javili su nam se roditelji koji su zbunjeni načinom organiziranja nastave u pojedinim osnovnim školama, budući im ravnatelji i razrednici doslovno iz sata u sat javljaju izmjene tipa nema fizičke nastave, onda iza toga, ipak se mora fizički doći u školu, pa onda opet da nema nastave, pa opet kako Osnivač (Grad Sisak) traži da dolaze u školu.

Jednu od takvih prepiski poslao nam je naš čitatelj i zaista se čini da u Sisku stvari izmiču kontroli.

Primjerice ako se u školi od COVID 19 razboli kuharica koja je pripremala obroke za sve učenike, te epidemiolog predloži da se fizički ukine mogućnost pohađanja nastave na određeni period kako bi se spriječilo širenje zaraze, Grad to odbije, kako se to može interpretirati?

U VRTIĆ MOŽE BEZ MASKE-UPRAVA POŠTUJE SLOBODU RODITELJA

Ono što je još šokantnije, u četvrtak je roditelje u sisačkim vrtićima dočekala obavijest uprave kako roditeljima prepuštaju slobodu izbora žele li nositi maske kada dolaze po dijete, samo moraju pozvoniti da im odgajateljica iz sobe izvede dijete.

Ogorčeni roditelji ovakvom odlukom uprave i ravnateljice (za koju neki od zaposlenika upozoravaju da na radnom mjestu ne nosi masku), poslali su nam fotografije obavijesti koju je uprava izvjesila.

Naime, ostavlja se sloboda odlučivanja pojedinom roditelju želi li nositi masku, a apsurd je da je obavijest postavljena ne na vanjskim vratima vrtića, nego unutra, u prostoru gdje borave djeca.

RODITELJ BEZ MASKE ULAZI U VRTIĆ, BORAVI TAMO DOK PRESVLAČI DIJETE I PREDAJE ODGAJATELJU

Roditelj koji ne želi nositi masku zbog “slobode”, a koju uprava vrtića “poštuje”, da bi uopće pozvonio odgajateljici i pokazao kako je došao po dijete, fizički mora ući u vrtić. Tako roditelj bez maske zajedno boravi s drugim roditeljima i drugom djecom koja dolaze/odlaze u vrtić.

I ako su se pokušali ograditi izjavom da je nošenje maski obaveza, ovom obavijesti dozvoljava se roditelju bez maske da boravi u prostoriji gdje su dječji ormarići i gdje se dječica presvlače i obuvaju što je jasno pokazano na fotografiji čitatelja.

Ta osoba se tako zadržava dovoljno dugo u vrtiću dok odgajateljica naspusti svoju sobu gdje je s djecom prvo da vidi koji je roditelj došao, zatim da se vrati po dijete da ga preda, a potom taj isti roditelj mora to dijete obući i presvuči da bi ga izveo van vrtića.

Za cijelo to vrijeme bez maske boravi u prostorijama vrtića, koje je dakle ustanova predškolske skrbi i uprava gradskog vrtića, gradonačelnice Ikić Baniček to podupire, jer “razumiju pravo na slobodu”.

Pravo na slobodu je neupitno, ono što je upitno je provođenje nekih unutarnjih pravila i propisa, ističu roditelji, dok su nas ovih dana na žalost zbog COVID 19 napustili neki naši Siščani.

Što još zabrinjava roditelje u sisačkim vrtićima i odgajatelje?

Ovom odlukom vrtića, neka osoba koja je potencijalno zaražena koronavirusom, bez ikakve odgovornosti, može ući u prostorije vrtića bez maske i tamo boraviti dok odgojiteljice koje su itekako ugrožene jer borave često u grupama po 20-djece koji dolaze iz različitih obitelji, predaju dijete tom roditelju.

Kako neslužbeno doznajemo, i u sisačkim vrtićima ima odgojiteljica oboljelih od koronavirusa i nekoliko je skupina u samoizolaciji.

I U GRADSKOM ŠRC-U S DJECOM RADE BEZ MASKI

U vremenima kada nastojimo zaštiti najmlađe i najstarije u društvu, sisačke ustanove provode neka svoja pravila.

Primjerice još jedna gradska ustanova ŠRC Sisak, koji provodi klizanje na ledu za vrtićke skupine, djelatnici redovito borave s djecom isključivo bez maske i ako je ona obavezna, a što je sve vidljivo na njihovim društvenim mrežama.

Neki od roditelja kažu da su nemoćni u ovakvim upitima jer se i sama gradonačelnica Kristina Ikić Baniček često u javnosti pojavljivala bez maske.

Podsjetimo, na stranicama gradonačelnice Ikić Baniček upozorili su nas kako ona na stranačkom sastanku u ulozi domaćina među ljudima sjedi slobodno bez maske.

Vrijeme blagdana je pred nama, mnoge sisačke obitelji su razdvojene, mnoge su baš ovih dana članove svojih obitelji ispratili na vječni počinak.

Nitko ne bi trebao imati pravo neoprezno ugrožavati najmlađe i njihove odgajateljice.

SITUACIJA U BOLNICI OZBILJNA

Hrvatska vojska je u subotu postavila dodatni šator za trijažu u krugu Bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, a u ponedjeljak se u bolnici otvara novi odjel za oboljele od korone; odjel neurologije se prebacuje na pedijatriju kako bi se dobilo dodatnih 20 mjesta za eventualne nove oboljele i tako se pripremilo za moguće pogoršanje situacije.

Neka ovaj apel roditelja bude pouka za buduće odluke!
Apel smo proslijedili Osnovnoj školi Galdovo i upravi vrtića, no do zaključenja članka nije bilo odgovora.

Čuvajmo jedni druge

Izvor fotografija: Čitatelj (xxxxx), Sisakportal.hr, Sisak.hr