Županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola „Vjeronaučna olimpijada“ održano je u srijedu 29. siječnja u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Sisku. Na početku sve natjecatelje i njihove mentore pozdravili su ravnateljica OŠ Ivana Kukuljevića Željka Birač, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko i predsjednica povjerenstva natjecanja vjeroučiteljica Đurđica Friš.

Ohrabrivši okupljene ekipe i zaželjevši im puno uspjeha i Božjeg blagoslova s. Smilja je rekla kako je tema ovogodišnje olimpijade, sveti Vinko Paulski, pokazatelj koliko je Katolička Crkva bogata velikanima duha. „Sv. Vinko Paulski kao da je živio nekoliko života, po djelima koje je iza sebe ostavio. Kao apostol milosrdne ljubavi u svojoj duhovnosti nastojao je gledati konkretnog čovjeka, ljubiti Boga kao Isus, osobito siromahe iz ljubavi prema Bogu. Vjerujem da je ova građa u nama još više probudila osjećaj i otvorila nam oči da vidimo potrebe ljudi koji žive u našem susjedstvu, a nemaju dovoljno materijalnih dobara za život. Još više nas je oraspoložila da možemo dobro razlučivati što je čovjeku potrebno da bude sretan i koje to vrijednosti trebamo usvojiti kao ljudi, vjernici, kršćani i katolici koji vole Boga, svoje bližnje i svoju domovinu i da to provodimo u život“, poručila je s. Smilja.

Ove godine na olimpijadi se okupilo 13 ekipa iz osnovnih i 8 ekipa iz srednjih škola s područja Biskupije. U natjecanju osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Braća Ribar“ iz Siska, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje, a treće OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice. Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Sisak, drugo mjesto osvojila je ekipa SŠ Petrinja, a treće mjesto Ekonomske škole iz Siska.

(SV)