U petak će se diljem Hrvatske održati 15. jubilarna Noć muzeja: Evo kako će izgledati u Sisku


Zadnji dan u mjesecu siječnju, u petak, održava se jubilarna 15. po redu Noć muzeja. Posjetitelji će diljem Hrvatske imati slobodan ulaz u muzeje ali i ostale kulturne ustanove od 18 sati do 1 iza ponoći. Ove godine u provođenju ove manifestacije sudjeluje čak njih 200. Tema ovogodišnje Noći muzeja su „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“. Naime, Arheološki muzej Split obilježava 200 godina postojanja i rada, a Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu 140 godina.

Noć muzeja će se obilježiti i u našem gradu Sisku i to čak na dvije lokacije: u Gradskom muzeju Sisak u Tomislavovoj 10 i u Holandskoj kući, Rimska 10, gdje će program za Noć muzeja prezentirati i Gradska galerija Striegl. Program je prepun raznih događanja, radionica i prezentacija te smo sigurni da će manifestacija i ove godine privući velik broj posjetitelja u najdužu muzejsku noć u godini.

Program u Gradskom muzeju Sisak u Tomislavovoj ulici, pod nazivom „Sisački etno-praktikum“ tematski je vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Izložba prikazuje gornje odjevne predmete kroz koje možemo pratiti utjecaj gradske mode i same mijene na seljačkom narodnom ruhu. Kroz „Sisački etno-praktikum“  posjetitelji će biti upoznati s tradicionalnim tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja na tkalačkom stanu, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. Oni najznatiželjniji će se i sami moći okušati u pojedinim vještinama.

Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su gotovo već nestale, „Zlatna igla – Siscia“ predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje. Budući da „Zlatna igla – Siscia“ ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje te je jedan od vodećih proizvođača visokomodne konfekcije u Hrvatskoj, posebno će biti zanimljivo, posebno će zanimljivo biti vidjeti kako su se njihov dizajn i materijali mijenjali tijekom godina.

Zanimljiv i bogat program očekuje se i u Holandskoj kući, u Rimskoj ulici. Temelji se na vezi između originalnih muzejskih predmeta i suvremenih tehnologija kojima je u osnovi zajednička strast i ljubav prema glazbi.

Posjetitelji će uz stručno vodstvo moći pogledati predmete iz Zbirke Velimira Krakera, poznatog sisačkog kolekcionara. Jedinstvena je to zbirka starih gramofona, fonografa i radio aparata, a ujedno se sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Posjetitelji će dobiti uvid u razvoj tehnike od početka 20. stoljeća pa sve do 1950-ih godina.

U nastavku večeri poznata sisačka grupa, L.H.D. prezentirat će dvostruki A-singl na vinilnoj ploči, uz pomoć vrhunski dizajniranih gramofona tvrtke D. O. Analogue  i zvučnika tvrtke Dachorn proizvedenih u Sisku.

Tijekom večeri održat će se i akcija „Doniraj i uđi u povijest!“ kojom Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest.

 

PROGRAM

GRADSKI MUZEJ SISAK, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak

18,00 -01,00
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.

18,00 -22,00
RADIONICA za djecu
Radionica je namijenjena našim najmlađim posjetiteljima, a vezana je uz izložbu „Tradicijska moda s kraja 20. stoljeća“. (Izvođač: Gradski muzej Sisak)

18,00 -22,00
RADIONICA „Dizajniranje, krojenje i šivanje“
U sklopu ove radionice bit će prezentirano tzv. „skidanje krojeva“, odnosno praktično dizajniranje, krojenje i šivanje po uzoru na tradicijske odjevne kaputiće. Radionica će biti popraćena videoprezentacijom, a mogu sudjelovati svi zainteresirani posjetiteji. (Izvođač: Gradski muzej Sisak)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Tkanje na tkalačkom stanu“
Prezentirat će proces tkanja na tkalačkom stanu, a posjetitelji će se i sami moći okušati u radu na njemu. (Izvođač: gđa. Ruža Ratkić)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Modeliranje na lutkama“
Demonstracija modeliranja kaputića po uzoru na postavljenu izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Korištenje materijala u funkciji odijevanja biti će prezentirano kroz demonstraciju na lutkama. (Izvođač: Srednja strukovna škola Sisak)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Zlatna igla-Siscia“
Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje. Budući da Zlatna igla-Siscia ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, posebno će zanimljivo biti vidjeti kako su se dizajn i materijali mijenjali tijekom godina.

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Ukrašavanje narodnog ruha“
Članice HKUD-a „Radost“ iz Sela demonstrirat će tehnike vezenja i heklanja. Gđa. Ivanka Barić izvodit će vez svilom te proizvodima iz vlastite kućne radinosti pokazati kako se stari tradicionalni vez može ukomponirati u moderno ruho. Gđa. Katica Muža prikazat će tradicionalan način izrade motiva na narodnoj nošnji, na platnu. Isti način se primjenjuje kod ukrašavanja tradicionalnih narodnih nošnji. Pritom će prikazati cijeli postupak – od crtanja motiva na platnu do samog vezenja motiva svilom.
Gđa. Verica Kruhan pokazat će tehniku heklanja čipke kao neizostavni dio ukrašavanja narodnog ruha.

 

HOLANDSKA KUĆA
Rimska ulica 10, Sisak

18,00 -01,00
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.

18,00 – 01,00
Akcija „DONIRAJ I UĐI U POVIJEST!“
Akcijom „Doniraj i uđi u povijest!“ Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest. Svjesni smo kako se većina takvih predmeta danas nalaze na tavanima, u podrumima i nekim drugim mjestima, a dolaskom u Muzej mogli bi dobiti novi život i biti dio projekta prezentacije industrijske baštine. Donacije mogu uključivati predmete koji su nastajali u sisačkim tvornicama, zatim promidžbeni materijal, značke, privjeske, kalendare, plakate, fotografije, arhivsku građu i niz drugih predmeta. Također su nam vrijedni i biografski podaci o pojedincima koji su bili dio sisačke industrijske povijesti. Povodom toga u Holandskoj kući uredit će se prostor gdje će posjetitelji moći donirati svoje predmet i dati informacije o njima. Krajnji cilj je da se svi predmeti prezentiraju na zajedničkoj izložbi tijekom 8. Dana industrijske baštine grada Sisak u rujnu i listopadu 2020. godine. Akcija se nastavlja i nakon Noći muzeja te će trajati do rujna ove godine. Stoga doniraj i uđi u povijest!

18,00 – 19,00
Prezentacija Zbirke Velimira Krakera
U Holandskoj kući prezentirana je jedinstvena zbirka starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Zbirka se ujedno sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Dugogodišnjim prikupljanjem predmeta za svoju zbirku gosp. Kraker je omogućio javnosti da dobije uvid u razvoj tehnike od početka 20. st. do 1950-ih godina, ali i dizajna takve vrste predmeta. Ovom prigodom gosp. Kraker će posjetiteljima prenijeti svoje znanje i dugogodišnje iskustvo u prikupljanju, održavanju i prezentaciji svoje zbirke.

20,00 – 21,00
Susret tehnologija – spoj glazbe i vrhunske tehnologije nastale u Sisku
Među zadacima rada HOKU naglašeno je kako će ona prezentirati sisačke kreativce, inovatore i dizajnere, stoga nam je posebna čast što u Noći muzeja 2020. možemo prezentirati dvostruki A – singl na vinilnoj ploči sisačke grupe L.H.D., te gramofone firme D.O. Analogue i zvučnike firme Dachorn. Prezentacija će se održati u okruženju Zbirke Kraker koju karakteriziraju stari gramofoni i radioaparati te je zbog toga cijeli program dobio naziv „Susret tehnologija“.

 

Instrumentalni r’n’r trio L.H.D. samo je naizgled novi bend budući da ga čine Lada, Hrvoje i Dinko, glazbenici s preko dvadeset godina iskustva, nekima poznati kao članovi ugaslih The Bambi Molestersa. Novi, dvostruki A – singl, objavljen krajem 2019. godine, sadrži dvije pjesme: Boiling Water, Dreamy Girl i This Caramel Should Cover The Earth. Prezentacija ploče održat će se na gramofonu sisačkog proizvođača D.O. Analogue koji ima dugogodišnju tradiciju ručne izrade analognih gramofona. Gramofoni su vrhunski dizajnirani za profesionalnu i kućnu upotrebu. Uz gramofon prezentirat će se i zvučnici sisačkog proizvođača Dachorn koji su plod višegodišnjeg istraživanja i iskustva u izradi zvučnika. Svi modeli zvučnika su u potpunosti hrvatski design i proizvod, te spadaju u sam vrh svjetske tehnologije.