U posljednjih nekoliko godina iznimno popularno je ukrasiti dom biljkama. Ne samo što prostor izgleda ljepše i vedrije, već je velika većina njih i iznimno dobra za naše zdravlje. No, iz nekog razloga, čini vam se kako baš i jedino vama održavanje i uzgoj kućnih biljaka jednostavno ne uspijeva. Ne brinite! U nastavku vam donosimo tri biljke koje zahtijevaju minimalnu brigu i održavanje i koje uspijevaju i najvećim botaničarskim neznalicama.

Sretni bambus (Dracaena sanderiana)
Ovo je jedna od najjednostavnijih biljki za kućno održavanje. Potrebno joj je jako malo brige, malo vode i malo sunca. Idealan je i za najveće neznalice o održavanju biljaka jer čak i ako se budete loše brinuli o njemu, on će dugo poživjeti.
Prema Feng shuiju, sretni bambus u svome okruženju dovodi u ravnotežu prirodne elemente, vodu, zemlju, vatru i drvo. Idelani je primjer rasta drva iz vode, a crveni „prstenovi“ koji se ponekad javljaju smatraju se simbolom vatre. Izaberite jednu ili tri stabljike za sreću, pet za bogatstvo, šest za zdravlje.


Da bi sretni bambus bio sretan i živ, trebate mu promijeniti vodu svaki tjedan. Ne voli izravno svjetlo, uspijeva čak i u tamnim prostorima, a odgovara mu prosječna sobna temperatura 20 do 23 C. Iako ne zahtjeva puno hrane, imajte na umu da je ipak živi organizam, a ne plastična biljka, pa ipak ponekad, jednom mjesečno, u vodu dodajte kapljicu tekućeg fertilizatora.
Ponekad listovi znaju požutjeti zbog previše direktnog svjetla ili ako je voda koju stavljate previše klorirana ili ima neki drugi element koji mu ne odgovara. Stoga je ne smijete zalijevati vodom direktno iz slavine već je ostavite da odstoji barem preko noći, a vodu prije mijenjanja ne b bilo loše i filtrirati. Sretni bambus možete staviti i u zemlju koju stalno morate održavati vlažnom, ali za tim nema potrebe, sasvim dovoljno je držati ga u vodi i redovito mijenjati vodu.

Aloe vera (Aloe vera Barbadensis Miller)
Ova drevna afrička biljka danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog svojih ljekovitih svojstava te široke primjene u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Moguće ju je uzgojiti čak i kao sobnu biljku, u stanu, odnosno u tegli.


Aloe vera se može uzgajati u loncima koji se čuvaju na osunčanoj strani jer zahtjeva dobro osvijetljeno mjesto. Idealna temperatura za uzgoj Aloe vere u sobnom uzgoju je danju od 20-24°C, a noću oko 10-14°C. Temperatura ne smije nikad pasti ispod 5°C.
Obično naraste od 80-100 cm i ne podnosi puno vlage, stoga je ne treba zalijevati češće od jedanput tjedno, a tijekom zimskih mjeseci dovoljno je i jednom mjesečno. Pripazite također i da u podlošku nema vode jer će brzo istrunuti ako pretjerate sa zalijevanjem, i nikada je ne zalijevajte po listovima Životni vijek aloe vere je u prosjeku 12 godina, ali već nakon 4 godine one postižu zrelost te su spremne za branje.
Odlučite li se na uzgoj Aloe Vere u vlastitom domu, na internetskim stranicama ćete pronaći pregršt savjeta kako je najbolje iskoristiti i u ljekovite svrhe.

Svekrvin jezik (Sanseverija)
Ova je biljka idealna za sve zaposlene i zaboravne ljubitelje sobnih biljaka jer ne voli zalijevanje i brigu. Poznata je još i pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero ili svekrvin jezik. Kod nas se najčešće u domovima uzgaja obična sanseverija koja je karakteristična po svojim mesnatim i uspravnim listovima koji mogu narasti i do 80 cm. Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama


Iako voli svjetlost, jednako će dobro uspijevati i s manje svjetla ako to uvjeti zahtijevaju. Nije joj potrebno previše vode jer je podložna truljenju. Voda pritom ne smije dospjeti do središta biljnog busena, stoga ju je najbolje zalijevati kada se zemlja u teglici prosušila.
Zalijevanje se razlikuje ljeti i zimi. Zimi ju je najbolje s toliko vode da se izbjegne sušenje zemlje, a ljeti ju je preporučljivo zalijevati redovno i obilnije. Optimalna temperatura tijekom zime je od 14 do 16°C, a tijekom ljeta od 18 do 25°C.

Izvor: cvijece.covermagazin, agroklub.com
Foto: unsplash.com