Tradicijske igračke izrađene od drva na području Hrvatskog zagorja savršeni su primjer kako se nekada, u doba kada nije bilo računala i interneta, živjelo, ali i zabavljalo u domovima.

Drvene dječje igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Upravo su se na ovim prostorima u 19. st. razvila osebujna umijeća izrađivanja igračaka, koja su se u pojedinim selima kao što su Laz, Stubica, Tugonica ili sama Marija Bistrica zadržala sve do današnjih dana. Sva ta sela nalaze se na putu prema najvećem hodočasničkom mjestu u Hrvatskoj – Mariji Bistrici. Od vrlo jednostavnih igračaka svirala, asortiman se proširivao tako da su u pojedinim periodima izrađivali oko sto i dvadeset različitih igračaka.

Način izradbe prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju i zadržao do danas. Za njih je karakteristično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Nikada ne mogu biti dvije u potpunosti identične jer je svaka ručni rad.

Kao materijal koristi se meko drvo iz neposredne okoline, vrba, lipa, bukva i javor, koje rukotvorci nakon sušenja tešu, a zatim uz pomoć drvenih ili kartonskih šablona posebnim alatom režu i oblikuju. Pri oslikavanju se služe ekološkim bojama, a kao podlogu najčešće koriste crvenu, žutu ili plavu boju.

Igračke oslikavaju cvjetnim i geometrijskim ukrasima. Danas se izrađuje pedesetak vrsta igračaka, od raznovrsnih svirala, tamburica, igračaka u obliku životinja, pa sve do uporabnih predmeta.

Igračke bi potpuno oživjele kada bi završile u malim rukama i uz pomoć mašte postale dio dječjeg svijeta. Zahvaljujući kvaliteti izrade, tradicijska igračka često je, uz malo sreće i pažnje, uveseljavala više generacija djece i stvarala uspomene koji su se dijelile unutar obitelji.

Tradicijske drvene dječje igračke uvrštene su na UNESCO-ov Reprezentativan popis svjetske nematerijalne baštine.

Izvor fotografija: hkm.hr;zagrebcrafts