Pjena od bjelanjka naglašava intenzivnu aromu plodova i omekšava njihovu kiselost. Hrskavo tijesto od badema drži sve zajedno.
Sastojci
Tijesto
- 130 g maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 3 g soli
- 1 jaje
- 30 g oguljenih, vrlo sitno mljevenih badema
- 250 g brašna tip 405
–
–
–
–
Pripremite tijesto. Sve sastojke za tijesto zagrijte na sobnu temperaturu. Prvo izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol, kuhačom ili ručnim mikserom dok ne postane glatko.
Odvojite jaje – prvo umiješajte žumanjak, a zatim bjelanjak. Na kraju dodajte brašno i bademe i kratko promiješajte. Tijesto stavite na prozirnu foliju, oblikujte okrugli oblik (vidi sliku).
Zamotajte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata – najbolje preko noći. Prije obrade zagrijte na sobnu temperaturu. Potom postavite u kalup za tortu.
Fila
- 4 jaja
- 250 grama šećera
- 125 g oguljenih, vrlo sitno mljevenih badema
- 500 g ubranog ribizla
–
–
–
–
–
Nadjev i koraBjelanjke najprije umutite pjenjačom u zdjeli, dodajte polovicu šećera (125g) tijekom mućenja, mješajte dok ne postane čvrst. Bjelanjke odložite na stranu.
U drugoj zdjeli istucite žutanjke s ostatkom šećera (125g) dok se lagano ne zapjene, a zatim umiješajte mljevene bademe i ribizle.
Potom dodajte polovicu snijega od bjelanjaka (vidi sliku) u smjesu i sve zajedno izmješajte.Vrh namažite s ostalom polovicom bjelanjka i zagladite. Kolač pecite na 180 stupnjeva Celzijusa u sredini pećnice oko 1 sat. Pustite da se ohladi prije jela.
Tava za pečenje
- 1 okrugli kalup za tortu ili pitu s glatkim rubom, promjera 26 cm
- Energija: 1627 kJ / 387 kcal
- Proteini: 8 g
- Masti: 18 g
- Ugljikohidrati: 45 g
- Sol: 0,3 g