Torta od ribizla – Recept iz sisačke slastičarnice


Pjena od bjelanjka naglašava intenzivnu aromu plodova i omekšava njihovu kiselost. Hrskavo tijesto od badema drži sve zajedno.

Sastojci

Tijesto

  • 130 g maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 3 g soli
  • 1 jaje
  • 30 g oguljenih, vrlo sitno mljevenih badema
  • 250 g brašna tip 405





    Pripremite tijesto. Sve sastojke za tijesto zagrijte na sobnu temperaturu. Prvo izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol, kuhačom ili ručnim mikserom dok ne postane glatko.
    Odvojite jaje – prvo umiješajte žumanjak, a zatim bjelanjak. Na kraju dodajte brašno i bademe i kratko promiješajte. Tijesto stavite na prozirnu foliju, oblikujte okrugli oblik (vidi sliku).
    Zamotajte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata – najbolje preko noći. Prije obrade zagrijte na sobnu temperaturu. Potom postavite u kalup za tortu.

Fila

  • 4 jaja
  • 250 grama šećera
  • 125 g oguljenih, vrlo sitno mljevenih badema
  • 500 g ubranog ribizla





    Nadjev i kora

    Bjelanjke najprije umutite pjenjačom u zdjeli, dodajte polovicu šećera (125g) tijekom mućenja, mješajte dok ne postane čvrst. Bjelanjke odložite na stranu.

    U drugoj zdjeli istucite žutanjke s ostatkom šećera (125g) dok se lagano ne zapjene, a zatim umiješajte mljevene bademe i ribizle.
    Potom dodajte polovicu snijega od bjelanjaka (vidi sliku) u smjesu i sve zajedno izmješajte.

    Vrh namažite s ostalom polovicom bjelanjka i zagladite. Kolač pecite na 180 stupnjeva Celzijusa u sredini pećnice oko 1 sat. Pustite da se ohladi prije jela.

Tava za pečenje

  • 1 okrugli kalup za tortu ili pitu s glatkim rubom, promjera 26 cm

Nutritivne vrijednosti po komadu od 12 komada

  • Energija: 1627 kJ / 387 kcal
  • Proteini: 8 g
  • Masti: 18 g
  • Ugljikohidrati: 45 g
  • Sol: 0,3 g