Mirisna kuhana šunka sigurno je glavna zvijezda uskrsne trpeze, a ono po čemu se najprije ocjenjuje kvaliteta njezine pripreme je – sočnost. Kao i kod mnogih drugih jela, metode postizanja željenog okusa i teksture kuhane šunke razlikuju se među kuharima, no mi vam donosimo neke raširene i isprobane upute i savjete koji će iz vaše šunke “izvući ono najbolje”.

Što odabrati?

Među navedenim različitim proizvodima nemamo savjeta budući da glavnu ulogu u ovom slučaju igraju vaši osobni ukusi.Iako se u kulinarstvu pod šunkom podrazumijeva samo obrađeni svinjski but, za Uskrs se umjesto buta, na isti način može kuhati i lopatica. Stoga prilikom kupnje obratite pažnju na vrstu mesa kojeg kupujete – svinjska lopatica zasigurno predstavlja ukusno meso, no imajte na umu da ipak postoji razlog zašto je svinjski but “prava” šunka. Na tržištu se mogu naći usoljene te dimljene, sušene ili već kuhane šunke, odnosno lopatice, koje se prodaju sa ili bez kosti ili kože, u cjelovitom komadu ili tzv. rolane šunke, koje se sastoje od nekoliko manjih komada svinjskog buta međusobno povezanih mrežicom. Za najbolji odabir među navedenim različitim proizvodima nemamo savjeta budući da glavnu ulogu u ovom slučaju igraju vaši osobni ukusi.

Duljina kuhanja ovisi o težini šunke

Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku, zatim, položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćete tri sata.

Uporaba začina

Budući da su šunke slane same po sebi, vodu u kojoj je kuhate nemojte soliti, a ukoliko želite dodati začine, u vodu možete ubaciti nekoliko listova lovora i papar u zrnu. Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.

Šunku ostavite hladiti u vodi

Nakon kuhanja, kako bi održala sočnost, šunku ostavite hladiti u vodi u kojoj se kuhala, a kasnije tu vodu odbacite. Imajte na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, stoga je uputno pripremiti je dan ranije. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima, omotanu aluminijskom ili prijanjajućom folijom kako bi održala vlažnost. Ostaci šunke u hladnjaku će održati svježinu tri do četiri dana.

Izvor: gastro.hr