“Rajska Djevo, kraljice Hrvata, naša Majko, naša zoro zlata ….”

Marija je dušom i tijelom uznesena u slavu nebesa u društvo svoga uskrsnulog sina Isusa Krista. To je završetak njezina Bogu predanog života.

Ona je ponizna službenica koja je prihvatila Božji poziv i spremno odgovorila: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj!“

Blagdan Marijina Uznesenja na nebo, naziva još i blagdanom Velike Gospe. Toga dana hodočasnici diljem svijeta, a tako i naše domovine, hodočaste u marijanska svetišta kako bi se molili Mariji za pomoć i zaštitu, zahvalili joj na mnogim darovima, ispunili dane zavjete i radovali se ovom velikom događaju za sve vjernike katolike.
Mnogi hodočasnici kreću iz svojih župa pješice pa hodočaste i po nekoliko dana do dolaska u određeno svetište Majke Božje.

Marijanska svetišta dio su kulture Rimokatoličke crkve koja su posvećena Gospi.

Ono obilježavaju ukazanje ili čudo koje se pripisuje Djevici Mariji. To je razlog što vjernici hodočaste upravo na ta mjesta.

Najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj su Marija Bistrica i Sinj, zatim Aljmaš, Trsat, Krasno.

Na blagdan Velike Gospe u njih hodočaste na tisuće vjernika.

Hrvatska je poznata kao zemlja čiji vjernici katolici osobito časte Blaženu Djevicu Mariju i s čvrstom vjetrom se utječu njezinom moćnom zagovoru.

Marija je kraljica Hrvata i najvjernija odvjetnica hrvatskoga naroda.

Izvor:tportal.hr

Foto:Portal Oko, TZ Marija Bistrica, pinterest.com