Iako mala zemlja Hrvatska ima raznolike uskrsne običaje, naravno, svijet također slavi uskrsnuće Gospodinovo. Uskrs se slavi diljem svijeta, oko dvije milijarde kršćana, veliko je to bogatstvo običaja koji se manifestiraju na razne načine.

Kao i u Hrvatskoj tako je i u svijetu zajedničko svima ukrašavanje pisanica. Kako je sve počelo, zašto, na koji način se u nekim zemljama odnose prema pisanicama, zašto su nam neki običaju neobični? Zapravo ovisi od države do države. Pisanicama se uglavnom raduju djeca, i to je svima zajedničko, bez obzira na državu, naciju…

Pokušat ćemo vam ukratko prenijeti nekoliko zanimljivih običaja iz svijeta.

Meksikanci imaju Judu, a Amerikancima zeko donosi poklone

Idemo nakratko u daleki Meksiko, na ulice ove ogromne države američkog kontinenta postavljaju se likovi Jude Iškariotskog unutar čega je pripremljen vatromet. Mislimo da nije potrebno ponavljati tko je bio Juda i što je on značio za cjelokupnu povijest čovječanstva.

U Sjevernoj Americi najveći kršćanski blagdan Uskrs je uglavnom komercijaliziran, kako to već rade u SAD-u, što vidimo i na primjeru raznih navodno božićnih filmova koji uglavnom prodaju robu, a ne vrijednosti. Dakle, u SAD-u imamo običaj da roditelji ili rodbina sakriju pisanice u kući, dvorištu ili vrtu da bi ih nakon toga djeca tražila. Drugim riječima, djecu se navodi da povjeruju kako je pisanice preko noći sakrio Uskrsni zec zajedno s drugim slasticama ili darovima u uskrsnoj košari.

Na Uskrs u Italiji zaboravljaju sve svađe i razmirice, Španjolska slavi

Zanimljivo je i u nama susjednoj Italiji, poglavito na jednom talijanskom otočiću, Lampedusi, gdje na Uskrs ljudi zaboravljaju na sve razmirice, svađe i nesporazume, što je jedan prekrasan običaj koji bi trebao biti ustanovljen diljem svijeta.

Španjolska s druge strane ima spektakularnu proslavu. Naime, u Španjolskoj se šalju splavi koje plutaju s ukrašenim figuricama koje predstavljaju likove iz biblijskih priča o uskrsnuću Isusa Krista, blagdan se slavi uz povorke, gozbu te glazbu. Španjolci su poznati po tome da obožavaju glazbu.

Skandinavija neobična, Njemačka slična nama

Skandinavija je ipak područje dugotrajnog snijega i duže zime, treba vremena da se proljeće probije do sjevera, recimo da su Švedska i Finska države u kojoj je tradicija bojanja jaja vrlo prisutna. Malena dječica odjevena u vještičje kostime skupljaju slatkiše idući od vrata do vrata u zamjenu za ukrašene cica-mace.

Norveška ima nešto čudnije običaje za Uskrs. Norvežani vjeruju da će se na Uskrs riješiti ubojstva. Motiv neriješenih ubojstava jako je nazočan u Norveškoj tijekom uskršnjih blagdana, na televizijskim programima prikazuju su se kriminalistički filmovi, uglavnom o detektivima, časopisi objavljuju kriminalističke priče dok su čak i kartoni mlijeka u znaku priča s neriješenim slučajevima ubojstava.

Na koncu tu je i Nizozemska, naime, u tom dijelu svijeta dječacima bi roditelji simbolički ”isprašili tur” kako bi se iz njih istjeralo navodno loše ponašanje.

Njemačka, kao europska velesila, odnosno ogromna zemlja, je država u kojoj su mnogi, točnije većina, ludi za pisanicama te se uglavnom puno toga bazira upravo na na bojanju jaja uoči najvećeg kršćanskog blagdana, čemu se, ponovimo, jako raduju najmlađi.