„Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest.”

Učitelji nas nadahnjuju u želji da činimo dobro i uspijemo u životu te da prepoznamo ovaj naporan rad naših mentora.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada, ali svaka zemlja obilježava taj dan na različite datume. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Suočeni s velikim očekivanjima, prosvjetni radnici često se loše osjećaju, bez dovoljne podrške i profesionalno opremljeni, kako bi se nosili s realnošću sredine u kojoj rade.

Obrazovne strategije na nacionalnoj razini moraju biti u suglasnosti s postojećim globalnim okvirima kako bi doprinijeli osiguranju kvalitete i poboljšanju statusa i radnih uvjeta obrazovnih radnika. Planovi i strategije moraju biti prioritet, financirani u dovoljnom obujmu kako bi mogli brzo odgovoriti na rastuće zahtjeve lokalne i šire zajednice .

Iako nije praznik, škole i fakulteti umjesto izvođenja redovne nastave, dan posvećuju slavljenju doprinosa učitelja i njihovog značaja u društvu. Nemojte samo ovog dana podsjetiti ljude koje su vam obilježili velik dio odrastanja koliko vam znače, potrudite se i posjetite svoju učiteljicu ili učitelja i uputite im koju lijepu riječ. Vjerujte nam, puno će im značiti!

Izvor: Č. I.
Foto: pixabay