Danas, 9. studenog, u svijetu se obilježava Svjetski dan izumitelja

Toga dana rođena je američke filmska glumica i izumiteljica Hedy Lamarr. Patentirala je tehnologiju bez koje bi danas WIFI bio nemoguć.
Svojim izumom je dokazala kako je puno više od lijepog lica. Bila je vizionarka čija je tehnološka sposobnost bila daleko ispred vremena u kome je živjela. Jedna je od najznačajnijih izumiteljica 20.stoljeća.

Izumitelji su, moramo priznati, sasvim posebni ljudi. Vizionari, znatiželjnici, osobe nemirnog duha u potrazi za nečim novim, boljim, drugačijim. Upravo su Hrvati takvi ljudi. Narod smo koji je iznjedrio najveće i najpoznatije svjetske izumitelje. Danas se prisjećamo nekih od njih, s puno ponosa!!
Nikola Tesla, najpoznatiji hrvatski, ali i jedan od najčuvenijih svjetskih znanstvenika i inovatora bez čijih otkrića ne bi bio moguć današnji način života.
Tesla nam je „darovao“ svjetlo. Jedan od njegovih brojnih izuma je izmjenična struja, tj. način kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti. Upravo zbog toga otkrića, nazivaju ga tvorcem novog doba.
Tesla je prvi izveo projekt vožnje električnim automobilom, zbog njega smo sigurni od gromova zahvaljujući gromobranima, radar je također jedan od njegovih izuma, a među prvima je upozoravao na štetnost rendgenskih odnosno x-zraka.

Faust Vrančić, bio je hrvatski polihistor, jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, svećenik, biskup. Prvi je od tkanine razapete o drveni okvir izradio padobran te njime 1617. skočio u Veneciji. S 56 drugih izuma iscrpno ga je opisao u djelu Novi strojevi, a padobranca je nazvao letećim čovjekom.
Ostavio nam je u nasljeđe neobično prijevozna sredstvo, pod uvjetom da se ne bojimo visine.
 Spomenimo dalje Ivana Lupisa, mornaričkog časnika i inženjera. Bio je iz obitelji pomoraca s Pelješca, školovao se u Rijeci i Veneciji, a radni je vijek kao časnik proveo na brodovima austro-ugarske ratne mornarice. Svjetski je poznat kao izumitelj preteče torpeda.

 

Ante Maglica, mehaničar i Hrvat koji je emigrirao u Ameriku, izumitelj je moderne verzije džepne svjetiljke, MAGLITE, koja je dio opreme svakog američkog policajca.
Kravata je izum koji također potječe od Hrvata. Hrvati su već od 17.stoljeća, na jedan poseban i prepoznatljiv način, vezivali oko vrata marame – preteče današnjih kravata.
Taj stil i 2modni dodatak“ hrvatskih vojnika prepoznali su i Francuzi. Rado su ga nosili upravo na novi modni način kojisu zvali “a la Croate”!

 

Izumitelj Eduard Slavoljub Penkala po kojem je kemijska olovka dobila ime, patentirao je držač nalivpera kojim se ono može zakačiti za džep; uz Teslu je najplodonosniji je hrvatski izumitelj. Insekticid, termofor, termosica, džepna svjetiljka samo su neki od njegovih izuma. povijest ga pamti i kao prvu osobu koja je konstruirala avion u Hrvatskoj.

Ivan Vučetić, otkrio je u 19. stoljeću daktiloskopiju, metodu identifikacije pomoću otiska prsta. Do svog otkrića došao je radeći u policijskoj upravi gdje je pri rješavanju zločina otkrio da je svaki otisak prsta jedinstven.
Svojim izumom olakšao je posao policajcima diljem  svijeta.


I na području medicine Hrvati su se pokazali više nego uspješnima. Skupina znanstvenika istraživačkog instituta farmaceutske tvrtke Pliva sintetizirala je i patentirala azitromicin, novu vrstu antibiotika sa širokim spektrom djelovanja i dugotrajnim zadržavanjem u organizmu.Aktivni je sastojak lijekova u Hrvatskoj poznatih pod nazivom Zithromax i Sumamed.

Sadašnjost na području izuma je obećavajuća. Dokaz tome je i mladi hrvatski inovator Mate Rimac.
Tvorac prvog hrvatskog električnog automobila, najnagrađivaniji mladi hrvatski inovator. Prvi izum je patentirao još u dobi od 17 godina. Svojim izumima osvojio je nagrade diljem svijeta, električnim vozilima zadivljuje sve posjetitelje automobilskih sajmova.

I za kraj priče, jedan slatki izum koji nam stiže iz Velike Gorice. Memetali Zenuni, poznati velikogorički slastičar, osmislio je hrvatsku baklavu. Kolač je to s 5 vrsta čokolade, vjerujemo kako je već prepoznat i izvan granica Lijepe naše.

Izvor: sretnigrad.com, geniuscroatia.com

Foto:pixabay, croatia_genius.com, hr.turizam, antena zadar