Gari Kasparov u subotu u Sisku


Svjetski šahovski prvak i prijatelj Hrvatske Gari Kasparov održat će 25. kolovoza u Sisku simultanku sa nazivom “Kasparov u Sisku”.

Ovo atraktivno šahovsko događanje održati će se na Šetnici Slave Striegla.
Gari Kasparov započinje u simultanki prvi potez te nastavlja dalje u krug. Očekuje se da na simultanci sudjeluju osobe raznih uzrasta, a najmlađi 13 godina. Također, na ovoj simultanki većina igrača biti će žene, a kao dio promocije igranja šaha žena.

Sisačke šahistkinje su među najboljima u Hrvatskoj pa nam ostaje za vidjeti kako će se nositi s Kasparovim tijekom simultanke.
Od poznatih osoba za sada sudjelovanje su najavili Gordan Kožulj i Dalia Orešković. Kako se simultanka odvija u javnom prostoru u potpunosti je otvorena za javnost.

Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista svih vremena, osnovao je Šahovsku zakladu Adriatic u siječnju 2016. godine. Misija Kasparov šahovske zaklade Adriatic je promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvan školsku aktivnost u zemljama na području Jadranskog mora. Neprofitna organizacija također sponzorira i sudjeluje u organizaciji međunarodnih turnira za mlade.

110 godina šaha u Sisku – sve što niste znali o Šahovskom društvu Sisak

Sisački šahisti 2018. godine obilježavaju 110-godišnjicu osnutka Šahovskog društva “Sisak”. Grad Sisak je imao jedan od prvih kolektiva za društvene igre, a tradiciju i kontinuiranu aktivnost održao je do danas čak i tijekom 3 velika rata koja su pogodila Hrvate u ovom stoljeću. 1908.godine Šahovsko društvo “Sisak” osnovali su intelektualci, studenti, trgovci bivše Austrougarske. Svih 110 godina, Šahovsko društvo Sisak je jedan od najvažnijih čimbenika u Hrvatskom šahu, jedan od četiri osnivača Hrvatskog šahovskog saveza, od kojeg je stariji 4 godine.

Sretno!