http://svetiste-sibenik.hr/blagdan-sv-ante-2015/

„ U cvijetu zapažamo: ljepotu boja, draž miomirisa, nadu ploda. Tako u pravoj poniznosti postoji ljepota sveta života, draž dobra glasa i nada spasenja. Kao što se cvijet šireći miris ne kvari, tako se i istinski ponizan ne uznosi. Promatrajući cvijet, nadam se plodu: kada vidim istinski poniznoga, nadam se da će biti blažen u nebu. „

Ovo je tek jedan od mnoštva izvrsnih savjeta za kršćanski život koji nam je ostavio sveti Antun Padovanski čiji blagdan Crkva danas slavi.

Proglašen svetim već godinu dana nakon smrti, uzor je mnogim kršćanima koji slijede Krista.

Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta

Jedan je od najomiljenijih svetaca u čitavoj Katoličkoj Crkvi, njegovi posmrtni ostatci čuvaju se u prekrasnoj bazilici u Padovi u Italiji.

Sveti Antun časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakrament.

Sv.Antun poznat je i kao sveti “ugovarač braka”, u Španjolskoj to zovu “Santo Casamentero” ili svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga.

Ljiljan svetog Antuna

Vanjski simbol proslave blagdana ovog Sveca je cvijet ljiljan. Taj se cvijet blagoslivlja tijekom svete mise. Ljudi ga čuvaju i nose uza se, obično u odjeći. Ljiljan je podsjetnik na čistoću koju je posjedovao sv. Antun i potrebu da se molimo za dar čistoće, napose u iskušenjima.

Izvor fotografije: narod hr