Sisačko-moslavačka županija putem Županijske uprave za ceste i uz zajedničko financiranje s Općinom Jasenovac u omjeru 50:50 , sanirala je novih 800 metara ceste od Krapja do Plesma, ukupne vrijednosti radova 1,2 milijuna kuna.
Župan Ivan Celjak u pratnji načelnice Marije Mačković obišao je danas saniranu cestu.
U planu za 2023. godinu je sanacija ceste prema Trebežu u dužini od 1200 metara.
Izrađena je dokumentacija i prijavljeno na Fond solidarnosti još 6 prometnica na području Jasenovca, vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna.

Na području Jasenovca aktivno rade i Hrvatske ceste. Saniran je cestovni most na D-47 preko rijeke Save i Une koji povezuje RH i BiH. Nakon katastrofalnog potresa, konstrukcijska stabilnost mosta nije bila upitna, ali morale su se sanirati popucale prijelazne rampe na samom mostu, pješačke staze, sustav odvodnje i dio javne rasvjete, izvijestio je danas župana Celjaka voditelje ispostave HC Sisak, Ivan Kuliš.
Župan Ivan Celjak najavio je još jedno veliko ulaganje u cestovnu infrastrukturu na području Jasenovca, a koja prometnica je iznimno važna za razvoj turizam Sisačko-moslavačke, jer predstavlja ulaz u Park prirode Lonjsko polje, najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u RH već i u Europi.
„Osim što je Vlada RH putem Hrvatskih cesta uložila gotovo 6 milijuna kuna bez PDV-a u obnovu izuzetno važnog mosta preko rijeke Save i Une u Jasenovcu koji vodi prema graničnom prijelazu sa B i H, isto tako važno je reći da Hrvatske ceste kreću u rekonstrukciju prometnice D232 u dužini 20 kilometara. Postupak rekonstrukcija D232 od Jasenovca preko Drenovog Boka, Krapja, Puske, Trebeža i Lonje (Grad Sisak) u prvoj je fazi odnosno fazi projektiranja i krajem mjeseca podnijet će se zahtjev za izdavanje Lokacijske dozvole. Također razgovaramo i s Hrvatskim vodama, ne samo o ulaganjima vezano za sustav zaštite od poplava, već i o jednoj velikoj investiciji, osnivanju Logističkog centra upravo ovdje u Jasenovcu “, rekao je župan Celjak.

Nakon obilaska saniranih cesta župan Ivan Celjak posjetio je ustanovu Park prirode Lonjsko polje i održao sastanak s ravnateljicom Marijom Kušmiš koja je izrazila zadovoljstvo ulaganjem u ceste na području Jasenovca i Novske, ne samo zbog lokalnog stanovništva nego i turista koji posjećuju ovo područje.

Sisačko-moslavačka Županija osim u cestovnu infrastrukturu ulaže na području Jasenovca i u obrazovanje. Uloženo je oko 11 milijuna kuna za energetsku obnovu OŠ Jasenovac. Županija je osigurala i topli obrok za 40 učenika koji su u riziku od siromaštva, kao i besplatno ljetovanje za 11 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za cijelo područje Županije pa tako i za Jasenovac osigurane su mjere za potporu gospodarstva koje su namijenjene poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova koji ulažu na područje SMŽ, uz 0% kamata.