Danas je u hotelu Panonija u organizaciji Centra za socijalnu skrb, održan stručni skup „Siromaštvo i dobrobit djece“  s ciljem osvještavanja javnosti i uopozoravanja na probleme i poteškoće s kojima se susreću djeca koja žive u siromaštvu. Ovo je ujedno prigoda i da se obilježi Tjedan djeteta i Svjetski dan borbe protiv siromaštva.

Poražavajuća je činjenica kako Centar za socijalnu skrb u Sisku ima 1200 korisnika zajamčene minimalne naknade, od čega je 400 djece. To znači da 400 djece živi u velikom riziku od siromaštva.

Jedna od ugroženih skupina su i djeca romske nacionalne manjine koja su već od rođenja izložena velikim posljedicama siromaštva. Odrastanje u neadekvatnim uvjetima, nezdrava prehrana, izbjegavanje obrazovnog procesa, nepoznavanje osnovnih zdravstvenih standarda, česta oboljevanja zbog teškog održavanja higijene u životnim uvjetima u kojima borave, potiču osjećaj straha, nezadovljstva i nesigurnosti kod djece.

Skupu je prisustvovalo 130 stručnjaka iz 46 ustanova s područja zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te udruga, a uz lokalne političare i dva saborska zastupnika, Josić i Kajtazi.

Budući je skup okupio širok spektar ljudi iz različitih područja i razina vlasti, možda se krene ozbiljnije i sustavnije u borbu protiv siromaštva, kojim su posebice najugroženija djeca.

Foto:pixabay.com, smz.hr