Naš čitatelj Damir Šestek poslao nam je recept za domaći sok od bazge.

SASTOJCI:

40 cvjetova bazge

3-4 kg šećera

3-4 limuna

50 grama limunske kiseline

 

OPIS: Najprije potopimo cvjetove u vodu koja može biti prokuhana i ohlađena ali i ne mora na 24 sata. Kad se cvjetovi nakon 24 sata izvade i tekućina procijedi stavljamo ostale sastojke. Promiješamo da odstoji određeno vrijeme(od par sati do jedan dan) dok se šećer u potpunosti ne otopi i flaširamo. Takav sirup može stajati i par mjeseci ako je na hladnom. Još jedno upozorenje: Cvjetove bazge brati isključivo po sunčanom vremenu, nikako mokre ili poslije kiše, te kad su rascvjetali(ima puno žutog peluda kad ih beremo).

Naša čitateljica Miroslava Žarković Hodalj poslala nam je recept koji godinama koristi u pripremi soka od bazge za razrjeđivanje sa vodom.

“Nedavno smo popili zadnju bocu od prošle godine. Dajem recept za omjer 10 cvjetova, mi obično radimo na 100 cvjetova. Kako se povećava broj cvijeća (za 10) tako se povećava i voda i šećer. 10 cvjetova, 1 L hladne vode, -ostaviti da stoji 48h na hladnom, – ocijediti (rukom istisnuti cvjetove), u ocijeđenu vodu dodati 1kg šećera, staviti kuhati, kad zakipi, kuhati na lagano i stalno obirati pjenu, kad više nema pjene gotovo je, vruće lijevati u staklene flaše, pokriti krpom i ostaviti da se samo hladi, kad je hladno staviti čepove i spremiti na tamno mjesto”

Foto:pixabay.com