Svjetski dan čokolade službeno se obilježava 7. srpnja. Navodno je baš na današnji dan, davne 1550. godine čokolada po prvi put stigla u Europu, odnosno počela se širiti Starim kontinentom. Španjolskom istraživaču Hernánu Cortésu 1519. godine navodno je asteški vladar Montezuma ponudio vrući napitak Xocolātl kojem je baza bio kakao. On je po povratku u Španjolsku podlučio to piće ponuditi svojima sunarodnjacima, ali ga je obogatio vanilijom, šećerom i cimetom kako bi mu poboljšao okus. Napitak je postao iznimno popularan u Engleskoj i Francuskoj u 17,. stoljeću tijekom španjolske okupacije, a krute čokolade počele su se proizvoditi u 19. stoljeću.

Glavni sastojak čokolade je zrno kakaa – inače plod kakaovca koji u divljini može doseći visinu od 20 metara i živjeti do 150 godina, dok su stabla uzgojena na plantažama visoka 5 do 10 metara. Plod se javlja tek nakon 5 godina starosti stabla kakaovca, a maksimalan urod postiže između 10 i 25 godina starosti.
Botaničko ime kakaovca Theobroma cacao doslovno znači „hrana za bogove“ na latinskom jeziku.

Zanimljivosti o čokoladi-možda ste znali, a možda i ne?!

Najveći proizvođač kakaa na svijetu je Obala Bjelokosti koja godišnje proizvede 1,51 milijuna tona kakaa, što zadovoljava trećinu svjetske potražnje za istim.

Vrlo vjerojatno su Švicarci jedni od najvećih potraživača s obzirom na to da im pripada titula najvećih svjetskih potrošača čokolade.

Najskuplje čokoladne praline na svijetu, La Madeline au Truffe, prodaju se po cijeni od 250 dolara po komadu, a proizvodi ih kompanija Knipschildt Chocolatier.
Ova ekstravagantna tamna pralina ispunjena je crnim francuskim tartufom, teži oko 10 grama, kupiti se može samo uz prethodnu narudžbu, a rok trajanja joj je sedam dana.

Antički narodi Maje i Asteci kao novčanu valutu koristili su kakao zrna. Njihova obrada bila je ograničena tako da bi time spriječili inflaciju.

Za izradu pola kilograma čokolade potrebno nam je približno 300 – 400 kakao zrna.

Svaki kakaovac da oko 2000-2500 kakao mahuna.

Zato što je stablo kakaovca vrlo osjetljivo, poljoprivrednici svake godine u prosjeku izgube 30 posto svog uzgoja.

Bijela čokolada tehnički gledano nije prava čokolada jer ne sadrži kakao zrna.

Ako svakog dana pojedemo komadić prave tamne čokolade rizik od bolesti srca smanjuje se za jednu trećinu.

Tamna čokolada sadrži više antioksidanata nego borovnice, pravi čaj ili crno vino.

Riječ »čokolada« dolazi od asteške riječi »xocoatl«, a što se odnosi na gorko i ljuto piće od kakao zrna.

Prva čokoladna pločica izrađena je 1847. godine.

Čokolada je najčešće kupljeni poklon na svijetu.

Službeni svjetski rekord u jedenju jednog kilograma čokoladnih bombona je 6 minuta.

Godine 2013. je Belgija izdala više od 500.000 poštanskih marki s mirisom kakaa i premazanih lakom kako bi izgledale kao čokolada.

Izvor:slatkopedija.hr, mojačokolada.hr
Foto: pixabay