Prije skoro sto godina, prema projektu Milivoja Frkovića, započela je gradnja današnjeg Starog mosta. Nakon velike gospodarske krize 1929.godine, grad se počeo snažnije razvijati, pa je tako most završen 1934.godine. Napravljen je tik do starog drvenog mosta, koji je nakon izgradnje novog srušen. Za vrijeme niskih vodostaja još uvijek se mogu vidjeti “piloti” koji su držali stari most.

Danas je Stari most u vrlo lošem stanju. Posljednja adaptacija je bila koncem devedesetih i  most u ovom trenutku vapi za svježinom. Prije nekoliko godina donesena je odluka da se zabrani promet vozilima težim od 1,5 t, no to nije dovoljno. Prema trenutno viđenoj situaciji, most treba hitno obnoviti, ili zatvoriti. No, zatvaranje traži izgradnju novog mosta, koji ćemo prema svemu sudeći čekati i čekati, a koja će ga generacija dočekati, pitanje je da li ćemo doživjeti.

Ima jedna zgodna anegdota, kada su u jednom malom mjestu nakon dugo vremena napokon dobili asfalt, pa su mediji pitali oduševljene stanovnike koliko dugo čekaju asfaltiranje mjesta. Odgovor koji su dobili od jednog gospodina je sljedeći: “Moj djed je ovo čekao 80 godina, moj otac 70 godina, ja čekam 50 godina, a moja djeca 30 godina, dakle, mi vam ovo čekamo ukupno 230 godina”.

Ostaje za vidjeti koliko će Siščani čekati i hoće li se pristupiti analizi stanja i sanaciji Starog mosta.

Pogledajte stanje mosta.

   


Naslovna fotografija: Marija Vulić Dragaš

Ostale fotografije: Siscia.hr