Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugi četvrtak u mjesecu listopadu pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se usmjerila pozornost na sljepoću, oštećenja vida i rehabilitaciju slabovidnih osoba.

Svakog listopada, a u povodu Svjestkog dana vida, naglasak je na mjesecu listopadu kao Mjesecu svjesnosti o oštećenju vida (sljepoći). Upravo zbog toga, stavlja se sve veći fokus na slijepu i slabovidnu zajednicu i stvarnost života bez vida. Procjenjuje se kako 2,2 milijarde ljudi širom svijeta pati od nekog oblika oštećenja vida ili sljepila – uključujući sve koji jednostavno nose korektivne leće. Milijarda ovih slučajeva mogla se spriječiti ili se tek treba riješiti. Dakle, svi bismo trebali razumjeti kako održavati optimalno zdravlje očiju i kako se snalaziti u životu s oštećenjem vida, bilo za sebe ili svoje najmilije.

Mjesec svjesnosti o ovom oštećenju, pokrenut je u listopadu 2009. u Voorheesu, New Jersey, posvećene opsluživanju obitelji sa slijepom ili djecom oštećenog vida. Tina i Rocco Fiorentino osnovali su The Little Rock Foundation godinu dana nakon rođenja svog djeteta, Rocca, koji je rođen četiri mjeseca prerano i slijep. Kao veleposlanik zaklade The Little Rock, Rocco je pokazao da sljepilo u svijetu ne sprječava ljude da žive punim plućima.
I upravo zahvajujući ovim malim borcima, njihovim roditeljima i užoj/široj lokalnoj zajednici, stvari su se ipak pomaknule u dobrom smjeru i to kroz:

Obrazovanje: Tvrtke diljem svijeta poučavaju javnost dobrom zdravlju očiju i najnovijim istraživanjima i inovacijama u liječenju očnih poremećaja.

Nadahnuće: Dijele se priče o slijepim ili slabovidnim osobama koje postižu nevjerojatne stvari koje većina videćih i ne pokušava.

Zagovaranje: Organizacije prikupljaju podršku za više resursa, istraživanja, pristup i zakone koji omogućuju osobama s oštećenjem vida da žive potpuno produktivnim životom i jednako doprinose svojoj zajednici.

Izvor: Č. I.
foto: pixabay