ODGOĐENA PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA „Orguljski cantus Miroslava Miletića“ Edmunda Andlera-Borića


 

 „Orguljski cantus Miroslava Miletića“  Edmunda Andlera-Borića

 

Izdavač je Cantus/ Hrvatsko društvo skladatelja. 

Iskorak u raskošan zvukovni svijet orgulja

Orguljske skladbe Miroslava Miletića u interpretaciji orguljaša Edmunda Andlera-Borića, klarinetista Brune Philippa i violinista Gorana Končara

Od skladatelja Miroslava Miletića naslijedili smo bogatu ostavštinu koju treba početi sustavno istraživati, vrednovati i po mogućnosti predstavljati u tiskanom i zvučnom obliku. Glazbenoj javnosti Miletić je poznat kao skladatelj orkestralnih, koncertnih i komornih skladbi za različite sastave te solističkih za violinu, a osobito za solo violu. Niz godina svoga reproduktivnog djelovanja proveo je kao violist u gudačkome kvartetu Pro arte kao njegov utemeljitelj i dugogodišnji voditelj. Stvaralačka znatiželja potaknula je Miroslava Miletića da se upusti i u istraživanje velikih zvukovnih mogućnosti kraljice instrumenata – orgulja, pa je skladao nekoliko skladbi za orgulje te, sukladno svome skladateljskom imperativu, nekoliko komornih za solo-instrument uz pratnju orgulja. Suradnja sa skladateljem u okviru manifestacije Dani glazbe Miroslava Miletića, koja se niz godina održava u njegovu rodnom gradu Sisku, potaknula je orguljaša Edmunda Andlera-Borića da malobrojne Miletićeve skladbe za orgulje predstavi kulturnoj javnosti na nosaču zvuka Orguljski Cantus. Konačnom ostvarenju projekta pridonijeli su i trenuci druženja sa skladateljem koji je mogao pojasniti svoje stvaralačke zamisli i možda ponuditi svoje smjernice u tumačenju notnoga predloška. Na nosaču zvuka Orguljski Cantus zabilježene su izvorne skladbe za orgulje Elegija za orgulje, Hvarska litanija i dvodijelna cjelina Cantus i Toccata, usporediva s baroknim kontrastnim nizovima kao što su preludij i fuga, fantazija i fuga, i dr. Mogućnost izvedbe klavirske dionice na orguljama dala je Elegija za klarinet (izvorno skladana za klarinet i klavir), kao i Monolog (izvorno skladan za violu ili druge instrumente po izboru i klavir). Dostupna hrvatska muzikološka literatura i neki drugi izvori (poput Interneta) ne nude više podatka o skladbama Miroslava Miletića za orgulje niti o njihovim ranijim izvedbama pa nosač zvuka Orguljski Cantus pruža mogućnosti za pokušaj određenja sastavnica snimljenih skladbi na temelju prihvaćene metodologije analize glazbenih djela.
(Snježani Miklaušić-Ćeran)

 

 

Edmund Andler-Borić živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasiprof. Marija Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD -u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički je voditelj Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale, bio je jedanaest godina ravnatelj Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT -a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009. godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. Godine 2013. izdan je njegov drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatie Records, a krajem 2015. i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije – Sela (Croatia Records). U 2016. godini objavljuje četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije – Voloder. Godine 2015. dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2014., za promicanje orguljske umjetnosti.

 

Elegija za orgulje

 

Cantus

 

Toccata

 

Monolog za violinu i orgulje

 

Hvarska litanija

 

Elegija za klarinet i orgulje