Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved na jučerašnjoj je sjednici Vlade najavio raspisivanje poziva za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području.

“Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka. Na potresom pogođenom području 20 je tisuća dimnjaka koje je potrebno žurno ukloniti, kako bi se mogli koristiti objekti kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja,” obrazložio je Medved.

S predstavnicima općina i gradova na potresom pogođenom području čelnici Stožera za otklanjanje posljedica potresa razgovarali su u srijedu, 10. ožujka o nadležnostima i dinamici uklanjanja objekata koji prijete sigurnosti.

“Dosad su prijavljena 523 objekta koja treba ukloniti, od toga 479 u Sisačko-moslavačkoj županiji, 24 u Karlovačkoj županiji te 20 objekata u Zagrebačkoj županiji,” dodao je Medved.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pripremilo je uputu o postupanju koja se odnosi na sadržaj elaborata postojećeg stanja. Na temelju toga lokalni stožeri donose odluku o uklanjanju teško oštećenih zgrada, a definiran je postupovnik o angažiranju građevinskih tvrtki za uklanjanje.

Medved je na sjednici Vlade RH izvijestio da se nastavljaju i isplate financijske pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba. Istaknuo je i da je dosad je isplaćeno 95 milijuna kuna, a Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je 11 milijuna kuna jednokratne novčane pomoći.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je da je u tijeku dovršavanje procjene ukupne štete na potresom pogođenom području, te pripremanje drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a.