Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Ivan Celjak, uz suradnike su u petak, 1. travnja 2022. godine, u Glini obišli ustanove u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije: novouređene ambulante Doma zdravlja i Dom za starije osobe Glina na kojem su počeli radovi obnove.

AMBULANTE VIŠE NISU U KONTEJNERIMA, OSIGURAN ČVRST I SIGURAN OBJEKT

Za potrebe smještaja privremenog Doma zdravlja, Županija se odlučila adaptirati građevinu u neposrednoj blizini matične zgrade, na način da se zamijeni pokrov, stolarija – vrata i prozori, postojeći prostori prilagode novim potrebama, izmjene sanitarije i podovi, prilagodi razvod instalacija. Također su izvedeni radovi termo fasade i sanacija prilaznog platoa. Ukupna vrijednost ovdje izvedenih radova je nešto viša od 1,5 milijuna kuna.
Zdravstveni i nezdravstveni djelatnici izrazili su veliko zadovoljstvo novim objektom, novim uredima i dostupnošću pacijentima.

JOŠ JEDAN ŽUPANIJSKI OBJEKT NA KOJEM SU RADOVI U TIJEKU

Zgrada Doma za starije osobe Glina je u potresu pretrpjela velika oštećenja te je potrebno provesti postupak cjelovite obnove zgrade sa svim potrebnim predradnjama, kako bi se zgrada mogla vratiti u funkciju i korištenje.
Radovi su krenuli, a ukupna vrijednost radova je gotovo 9,5 milijuna kuna, planirani završetak je sredinom ožujka 2023. godine.
Nakon što smo osigurali stabilan i čvrst prostor za ambulante Doma zdravlja Sisak i za službe Zavoda za javno zdravstvo SMŽ u Petrinji, te za Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Petrinji, koji smo vratili nakon potresa u Petrinju, nakon što smo osigurali adekvatan prostor za Zavod za hitnu medicinu, za pulmologiju i palijativu u Petrinji, osigurali smo čvrst, stabilan prostor u Glini za Zavod za hitnu medicinu i zadnje što nam je ostalo je isti takav prostor za ambulante Doma zdravlja Petrinja, ispostava Glina.
Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli preseliti iz kontejnera medicinsko osoblje ovdje u novouređen, opremljen objekt, na zadovoljstvo osoblja, ali isto tako, ono što nam je osobito važno, na zadovoljstvo svih korisnika primarne zdravstvene zaštite. U ovom objektu od ovog tjedna rade četiri ordinacije obiteljske medicine i jedna ginekološka ordinacija,“ rekao je župan Ivan Celjak.

Dodao je kako su izabrani izvođači na obnovi šest objekata NPB Popovača i uskoro očekujemo početak radova. Uskoro će biti potpisani ugovori za osiguranje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu pedijatrije, nove i stare interne u sisačkoj bolnici, kao i za Dom zdravlja Sisak.

„Zadovoljstvo nam je da smo danas obišli radove na Domu za starije osobe Glina. Postupak je proveden sukladno Zakonu o obnovi i očekujemo da će radovi biti gotovi u roku i da ćemo vratiti sve korisnike u njihov dom. Ni objekt Doma zdravlja, ni Doma za starije osobe Glina ne bismo uredili da nema pomoći Vlade RH, jer se oba objekta financiraju sredstvima koja je osigurala Vlada. ,“ zaključio je župan Celjak.