Za obnovu poljoprivrednih potencijala na Banovini predviđena su sredstva u iznosu od 120 milijuna kuna.

Nacrt Natječaja „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014.-2020. u postupku je elektronskog savjetovanja koje će trajati do 22. ožujka 2020. godine.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu. Zahtjevi će se moći podnositi od 12. travnja do 15. lipnja 2021. godine po pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri, a javnom potporom financirat će se 100% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako će prilikom popunjavanja zahtjeva za potporu poljoprivrednicima na raspolaganju na terenu biti djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kako bi ostvarivanje prava na potporu pomoću koje će obnoviti svoja poljoprivredna gospodarstva, mehanizaciju i proizvodne površine bilo što brže i jednostavnije.

Cilj ovog natječaja je obnovom poljoprivrednog potencijala narušenog potresima osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništva ruralnih prostora, kako bi se spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz potresom pogođenog područja.
E-savjetovanje se nalazi na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=16159

Izvor: poljoprivreda.gov.hr
Foto: pixabay.com