Počinju radovi na obnovi Glazbene škole Fran Lhotka u Sisku i ostalim pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima na potresom pogođenom području Banovine


Nakon ranije završenih radova mjera zaštite koje je Ministarstvo kulture i medija sa svojim Konzervatorskim odjelom u Sisku i Hrvatskim restauratorskim zavodom provelo na pojedinčano zaštićenim kulturnim dobrima, među ostalim i na Holandskoj kući čime je omogućeno odvijanje kulturnih programa Info centra, ovog tjedna završili su i radovi i na zgradi Malog Kaptola te stambenom i gospodarskom dijelu kuće Müller Weiss u Rimskoj ulici. Trenutno su u tijeku radovi na katedrali Uzvišenja sv. Križa i Starom gradu.

Riječ je o iznimno vrijednim građevinama unutar zaštićene povijesno-kulturne cjeline u samom centru grada Siska, čime je uz zaštitu kulturnih dobara osigurana zaštita ljudi i imovine. Upravo je zbog stalnog podrhtavanja i progresivnih šteta iznimno važno stabilizirati građevine te omogućiti siguran nastavak procesa obnove.

Danas započinju posebno zahtjevni radovi na obnovi Glazbene škole Fran Lhotka u Sisku i ostalim pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima na potresom pogođenom području Siska i Banovine. Program mjera zaštite na zgradi nekadašnje sinagoge provodi se u suradnji s Glazbenom školom Frana Lhotke te Sisačko-moslavačkom županijom. Osim samih radova odobrenim sredstvima provest će se sva potrebna istraživanja te izraditi elaborati koji prethode projektu cjelovite obnove.

Za izvedbu ovih mjera Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva u iznosu od 900.000,00 kuna.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija