Peti dani kršćanske uljudbe u Sisačkoj biskupiji


Stepnac i Caritas

U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije, započeli su Peti dani kršćanske uljudbe pod geslom „ Stepinac i Caritas.
Jučer, 22. ožujka, u Velikom Kaptolu, otvorio ih je sisački biskup Vlado Košić. Istaknuo je važnost karitativnog djelovanja rekavši kako je upravo bl. Alojzije Stepinac na početku svoje službe nadbiskupa osnovao zagrebački Caritas vodeći brigu o svakom čovjeku u potrebi. Upravo je Stepinac taj koji nam je pokazao kako biti dobar čovjek i kako činiti dobro pomažući siromašnima.

Prvo predavanje ovogodišnjih Petih dana kršćanske uljudbe održala je ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić podsjetivši kako je najvažnija zadaća Caritasa konkretno i praktično zauzimanje za čovjeka u potrebi. Govoreći o radu Caritasa i Pučke kuhinje zahvalila je svima koji pomažu njihov rad: Biskupiji, Ravnateljstvu za robne zalihe i nadležnom ministarstvu, župljanima župa Sisačke biskupije, školama, Gradu i Županiji, trgovačkim centrima, poduzećima, donatorima iz inozemstva i samozatajnim građanima.

Slijedilo je predstavljanje rada Caritasa župe Križ te izložba likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na spomenutu temu.

U večernjem dijelu programa, vrlo živopisno i dojmljivo svjedočanstvo o bl. Alojziju Stepincu iznio je predsjednik hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup, Josip Mrzljak.

Rodbinski povezan s Blaženikom, svjedočio je neke zajedničke trenutke i općenito život Stepinca u Krašiću, od 5.prosinca 1951. sve do smrti 10. veljače 1960, odnosno do svoga odlaska u sjemenište.

Istaknuo je u svome svjedočenju kako, kao dječak, nije mogao dovoljno razumjeti svu težinu i ozbiljnost situacije u kojoj se našao Alojzije Stepinac. Istaknuo je njegovo razumijevanje za ljude i djecu s kojima je proveo posljednje dane života u Krašiću.

Program Petih dana kršćanske uljudbe nastavlja se danas predstavljanjem Caritasove kuće sv. Vinka Paulskog u Oborovu te predavanjem o pohodima bl. Stepinca Sisku i okolici o kojima će govoriti viši kustos Gradskog muzeja Sisak, Ivica Valent. Spomenuti događaji održavaju se u Velikom Kaptolu u 17 i 30 te u 19 i 30.