Znamo kako su vrijedne domaćice u velikom poslu, domovi su puni mirisa svježih kolača i sve postaje nekako ljepše, drukčije. Obzirom da su slatki dodatci sastavni dio vanjske proslave dolazećih blagdana, donosimo vam jedan stari recept za kolače.
Davno je dospio u moje ruke, ne sjećam se točno tko mi ga je proslijedio, ali od tada je ovaj kolač neizostavni dio “slatkog tanjura” u mom domu božićnih dana.
Dijelim ga sa svima vama. Isprobajte, ako niste. Neće vam biti žao.
                                              PARIŠKE KIFLE

Tijesto:
5 bjelanjaka
35 dag šećera
20 dag oraha
10 dag glatkog brašna

 

Izradite šaum od 5 bjelanjaka i 35 dag šećera. Posudu sa šaumom stavite u vruću kupelj iznad vatre i miješajte još 10 – ak minuta – električnom mješalicom ( dok se zrnca šećera ne otope ).
Posebno vagnite 20 dag mljevenih oraha i 10 dag glatkog brašna. Sjedinite sastojke, promiješajte pa podijelite na dva jednaka dijela.
Jedan dio dodajte u topli šaum i lagano promiješajte kuhačom kako bi se dodani sastojci sjedinili sa šaumom. Drugi dio ostavite u plitkoj, manjoj posudi.
Žličicom vadite smjesu šauma, brašna i oraha, uvaljajte ju u pripremljenu smjesu oraha i brašna u plitkoj posudi.
Oprezno oblikujte male kiflice ( smjesa je vrlo osjetljiva i krhka )te ih stavljajte na pleh prekriven papirom za pečenje.
Peče se 10 – 12 minuta na 180 stupnjeva.

Krema:
5 dl mlijeka
6 žlica škrobnog brašna – gustina
25 dag šećera
10 dag čokolade za kuhanje

Od navedenih namirnica skuhajte kremu, u hladnu kremu umiješajte izrađeni margarin i malo kuhane kave zbog arome.
Hladne kiflice premažite kremom ( koristim „ špricu“ za ukrašavanje torti ). Po kremi prelijte gušću glazuru od čokolade.

 

Uživajte u okusu!!