Stanovnici Banovine imaju pristup svim potrebnim lijekovima koji su dostupni na hrvatskom tržištu, a ljekarne se na potresima pogođenom području redovito ospkrbljuju svim lijekovima. Pacijenti s potresom pogođenog područja nisu obvezni nadoplatiti troškove – participaciju za usluge liječnika obiteljske medicine, ni dijagnostičke niti specijalističke preglede. Nadoplatu, odnosno participaciju ne plaćaju niti za lijekove s osnovne i dopunske, B-liste.

Ljekarnica iz Petrinje Ljerka Kovačićek kazala je u četvrtak, 25. veljače 2021. godine u emisji “Hrvatski radio za Banovinu” da je opskrba lijekovima “jako dobra”. Napomenula je da su pacijenti s tih područja oslobođeni plaćanja participacije i nadoplate za lijekove s tzv. crvenih recepata, što je veliki uspjeh te se zahvalila Vladi RH, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu zdravstva, a posebno predsjednici Hrvatske ljekarničke komore Ani Soldo.

Oslobađanje plaćanja participacije predstavlja veliku olakšicu za pacijente s teškim i rijetkim bolestima; za doplatu lijekova morali su donedavno plaćati od 300 do 500 kuna. Posebno je osjetljiva situacija pacijenata koji boluju od celijakije, i moraju se prehranjivati skupim bezglutenskim proizvodima.

Kovačićek je istaknula kako su na Banovinu stigle i mnoge donacije hrane za osobe oboljele od celijakije, da zaliha ima dovoljno te ih udruge oboljelih raspodjeljuju prema potrebama.

Izvor: potresinfo.gov.hr
Foto: pixabay.com