Trikraljska zvijezda je simbolično ukrašeni predmet, koji čestitari nose od kuće do kuće u noći uoči blagdana Sveta tri kralja, pjevajući prigodnu čestitarsku pjesmu, a običaj se i dan-danas održava u nekim selima Istre te uz hrvatsko-slovensku granicu.

Riječ je o običaju da večer uoči svetkovine Tri kralja skupina muškaraca obilazi svoje mjesto i obližnja sela i ispred prozora obiteljskih domova pjeva narodnu popevku “Dobra večer, Krstijani, dobra večer, vam Bog daj“. Jedan od članova skupine, obično najmlađi, nosi trikraljsku zvijezdu, koja simbolizira betlehemsku zvijezdu repaticu, koja je tri kralja odvela do mjesta Isusova rođenja. Zvjezdari se u rano predvečerje okupljaju u domu jednog od članova, odakle, nakon okrjepe uz domaće kobasice i domaću kapljicu, kreću u svoj cjelonoćni pohod. Svaka obitelj koju obiđu, počašćena je njihovim dolaskom. Uza stihove “Dobar večer Krstijani” zvijezda se dolaznim licem postavi pred prozor sobe gdje domaćini borave, odnosno spavaju.

Drugo lice zvijezde pojavljuje se uz riječi “Mi se od vas obraćamo…”. Uz tekst “Prekriži ga Bog i svet Florijan” odnosno “Bog vas prekriži” valja napraviti znak križa, odnosno prekrižiti kuću i sve ukućane u njoj. Domaćin u tom trenutku pali svjetla i otvara vrata svojega doma, časti pjevače kuhanim kobasicama, šunkom, vinom i kolačima. Zvjezdari otpjevaju i nekoliko božićnih ili starinskih pjesama. Čestitarski pohod završava obično uza samo svitanje.

Običaj se dan-danas zadržao u Hrvatskoj, a njeguje se u nekim selima Istre te uz hrvatsko-slovensku granicu, i to ponajviše u sutlanskom području. Tako se i tekst pjesme razlikuje, ovisno o govoru u nekom kraju, od mjesta do mjesta. U pravilu domaćini čestitarima samo zahvaljuju, no u nekim mjestima darivaju ih jajima, ali ne i novcem. Trikraljska zvijezda koju imaju mještani naselja Sopota kraj Pregrade stara je 50 godina i tradicija u tom selu nije prekinuta u tih pola stoljeća. Očevi su ju prenijeli na sinove. I dok su prije čestitari hodali odjeveni u civilnu zimsku odjeću, danas su orgrnuti šarenim sjajnim plaštevima koji bi trebali dočarati odjeću triju kraljeva.

Prigodna čestitarska pjesma:

Dobar večer Krstijani

Dobar večer vam Bog daj

Mi vam bomo zdaj zapeli

Od presvetlih kraljov trih.

Sveta tri kralja su mudri ljudi

Kaj su šle svoje države

Ki su Jezuša iskali

Da bi ga darovali.

Jena zvezda im put kazala

Do betlehemske štalice.

Zima huda i ledena

Nič im ni naškodila.

Mi se od vas obračamo

Svetim trim kraljom vas zručamo.

Vas i vaš veseli stan

Prekriži ga Bog i svet Florijan.

Bog vas prekriži

U vašoj hiži

I daj vam Bog

Jenu laku noć.

Foto. mhz.hr