“Obnavljamo baštinu”, revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji.

KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije, općine Garčin i Grada Zagreba, u subotu 19. listopada 2019. već devetu godinu za redom organizirao je manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji”.” u kojem majstori rekonstruirane nošnje produžavaju život narodnoj tradiciji.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, reviji natjecateljskoga karaktera koja predstavlja rekonstruirane-novo izrađene muške i ženske nošnje, a zanimljivost je u tome što nagrade dobivaju oni koji su nošnje izradili, a time se želi potaknuti obnovu tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Hrvatske i šire.

Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji i Sisačko-moslavačka županija imala je svoga predstavnika. Gospođa Jelica Dugač predstavila se muškom narodnom nošnjom Sunjske Posavine.

Muška narodna nošnja koju je izradila gospođa Jelica sastoji se od: crnog lajbeka(prsluka), rubače (košulje), gaća, i na glavi šubara koja je s lijeve strane ukrašena cvjetnim nakitom cimer. Na sebi ima crne čizme.

Izvor fotografija: Đuro Oreščanin, Šokački portal