Od danas prestajem pušiti!: Pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada


Smrtnost od koronavirusa je veća kod pušača, upozoravaju stručnjaci za plućne bolesti.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Analiza podataka o zaraženima koronavirusom sugerira da je pušenje značajan faktor rizika za komplikacije od zaraze koronavirusom, uz dob, spol i kronične bolesti.

Pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava

Razlog tomu je što “pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada”.

Naime, analiza prvih 8000 slučajeva koronavirusa koju su proveli istraživači iz Kine i SAD-a, objavljena na medicinsko-znanstvenom repozitoriju medRxiv, pokazuje da muškarci češće obolijevaju nego žene (u omjeru 55% prema 45%), kao i da imaju teže simptome poput teške upale pluća (u omjeru 61,5% prema 38,5%), koji onda češće dovode do smrti.

Tako je stopa smrtnosti muškaraca prema ovoj analizi 4,45%, dok je smrtnost žena samo 1,25%. Stariji muškarci posebno su ugroženi, sa smrtnošću iznad 10% za muškarce starije od 60 godina.

Većina zaraženih muškaraca u Kini su bili pušači

A jedan od uzroka takvog nesrazmjera mogao bi biti upravo taj što je golema većina zaraženih i umrlih iz Kine, a dobar dio kineskih muškaraca su teški pušači, piše britanski Telegraph.

Iako razlozi za veću ugroženost muškaraca nisu potpuno utvrđeni, isti je slučaj bio i u epidemijama teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Neki istraživači vjeruju da je glavni razlog ono što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naziva inherentnom biološkom prednosti žena. No, faktori vezani za životni stil, kao što je pušenje, također bi mogli biti uzrok. Štoviše, pušenje je bilo povezano s težim slučajevima zaraze i kod SARS-a i MERS-a.

To je još vjerojatnije kad uzmemo u obzir dramatičan nesrazmjer među muškim i ženskim pušačima u Kini: dok samo 2,7% žena u toj mnogoljudnoj zemlji puši, čak 52,1% muškaraca su pušači, prema najaktualnijim podacima WHO-a.