Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o popuštanju epidemioloških mjera. Na konferenciji za novinare najavili su da se od 1. ožujka otvaraju terase kafića i restorana, a također se dopuštaju treninzi u zatvorenom, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare šef Stožera, ministar Davor Božinović kazao je kako se novom odlukom ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske usluge može odrediti radno vrijeme od 6 do 22 sata te je goste dozvoljeno u tom razdoblju posluživati samo na otvorenim dijelovima objekata. Najveći broj korisnika također mora biti istaknut, a izračunava se po veličini terase.

Također, navode kako se moraju ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Udaljenost među stolovima morat će biti 3 metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol. Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens. Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta, koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Što se sporta tiče, dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest. Treninzi grupnih sportova te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt.

Radno vrijeme kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8 do 22 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima.

Također, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, istaknuo je i kako će se karantena s dosadašnjih 10 dana vratiti ponovno na prvotnih 14 dana. Broja dana karantene je bio smanjen uglavnom radi bržeg povratka zdravstvenih djelatnika s bolovanja. Navodi kako je ta Odluka donešena jer je većina zdravstvenih djelatnika cijepljena, ima i manje oboljelih ali nije poznato koliko je britanskog soja u populaciji.

Više informacija o Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske možete pročitati na sljedećoj poveznici:
https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/nove-odluke-stozera-civilne-zastite-republike-hrvatske-3800/3800