Na žalost, stres je postao naša – svakodnevica. Živimo u svijetu i vremenu koji sve češće i sve snažnije izazivaju tjeskobu, neizvjesnosti i nesigurnosti kojima smo okruženi djeluju na naš organizam, hormoni „tuku“ po adrenalinu, raste krvni pritisak, nerijetko nas hvata strah, ponašamo se neprepoznatljivo…

Stres je postao i dijelom naše „kulture življenja“ – sve je u znaku napetosti, povećanih zahtjeva, iznuđene „utrke“, medijskih pritisaka koji čak i žive od proizvodnje stresa. Doista, kad ste se posljednji put probudili odmoreni, smireni i bezbrižni? Vrlo često je pred nama događaj – ispit, nastup, putovanje… – koji, svjesno ili nesvjesno, uzrokuje stres. Još češće, stres mogu izazivati i zdravstvene tegobe. No, da bismo se sa stresom mogli „nositi“, najvažnije je pronaći prave uzroke, usredotočiti se i „ući pod kožu“ problema i tek tada krenuti u bitku za razgradnju stresa.

Pri tome – ne upuštajte se u tu bitku isključivo sami. Prijatelji pomažu, otvoreni razgovor pomaže, put do srca problema ponekad je put uz pomoć pružene ruke. Naravno, koriste i savjeti terapeuta, pomaže sve što će nam otkriti izvor stresa, jer to je naša polazna točka za njegovo suzbijanje.

Naravno da ne trebamo živjeti pod stresom. Naravno da bi oslobađanjem od stresa, kakvi god da su mu uzroci – obiteljski problemi, posao, odnosi s prijateljima, nečija smrt… – naš život postao kvalitetniji. Moguće je, promijeniti taj začarani krug u kojemu stres izaziva tjeskobe, tjeskobe pojačavaju stres, stres obnavlja tjeskobe…

Dakle, kad je uzrok utvrđen i prepoznat, krenite u razgradnju stresa.

Sigurno ste primijetili da se ljudi, u prigodi kakvih teških situacija ili kad naprosto žele „dobro razmisliti“ najčešće „hvataju za glavu“, odnosno stavljaju ruku na čelo? Ta podsvjesna ljudska reakcija jasno upućuje na te refleksne točke, osobito na one dvije ponešto izbočene na lijevoj i desnoj strani našeg čela. Dodirom, laganim pritiskom i masažom tih točaka automatski se pojačava dotok krvi u mozak, izaziva opuštanje i ublažava razina stresa.

Povucite se, dakle, na neko tiho mjesto, sjednite ili legnite, zatvorite oči, spojite kažiprst i srednji prst i njima nježno pritisnite te dvije točke, istodobno razmišljajući o uzroku vaše stresne situacije… i činite to sve dok se potpuno ne opustite i dok ne osjetite da više, zapravo, i ne možete misliti na uzrok stresa jer je postupno nestao onaj izvorni negativni naboj.

Izvor: I.F.