Današnji datum, 20. listopada u svijetu se obilježava kao Svjetski dan jabuka. Tako je još od 1990. godine kada je organizacija Common Ground ( Zajednička tla ) odlučila promovirati ovu „kraljicu voća“ s ciljem promicanja njezinih zdravstvenih kvaliteta te upoznavanjem ljudi s mnogobrojnim sortama jabuka.
Ubrzo su se tradiciji obilježavanja ovoga dana pridružile mnoge udruge, organizacije, restorani, škole i vrtići u svijetu.
Svi zajedno promiču važnost i neophodnost zastupljenosti jabuke u prehrani ljudi ponajprije iz zdravstvenih razloga.
Jabuka je bogata brojnim vitaminima, sadrži više od 80% vode pa gasi žeđ i osvježava, jača imunološki sustav, pozitivno utječe na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči.
Zbog kalcija i fosfora koje sadrži, pozitivno utječe na izgradnju kostiju i zubi.
Uopće nas ne čudi što jabuku nazivaju „najzdravijim voćem“ ili „neokrunjenom kraljicom voća“!
Foto: pixabay