NASA odgodila prvi let helića na Marsu


Na temelju podataka helikoptera Ingenuity Mars koji su stigi kasno navečer u petak, NASA je odlučila prebaciti prvi eksperimentalni let helikoptera Mars Ingenuity na najranije 14. travnja. Prvi let je bio planiran za nedjelju 12. travnja u 9,30 sati.

Helikopter je siguran i zdrav te je sve svoje telemetrijske podatke prenio na Zemlju.

NASA je prije dva dana iz Perseverance rovera na površinu Marsa ispustila mali Ingenuity dron, čiji električni motor se sada puni sunčevom energijom. Ako punjenje bude uspješno i svi sustavi nakon detaljnih provjera dobiju zeleno svjetlo, NASA će u srijedu 14. travnja započeti livestream prijenos u kojem ćemo saznati hoće li Ingenuity postati prvi helikopter koji će letjeti u rijetkoj atmosferi crvenog planeta.

Livestreaming možete pratiti na NASA Television kanalu, u NASA aplikaciji, na web stranici NASA-e te na JPL YouTubeu i NASA-inom Faceboook kanalu.

NASA navodi kako bi se termin leta mogao pomaknuti ili odgoditi, što će ovisiti o inženjerima koji rade na provjerama sustava i pozicioniranju rovera i helikoptera. Sve obavijesti o eventualnim promjenama termina prvo leta i druge informacije možete potražiti na ovoj poveznici.

Također navode da ukoliko let protekne u redu planiraju održati medijsku konferenciju u JPL-ovom Space Flight Operations Facility centru.

Vijesti o heliću možete pratiti i na Siscia.hr

Izvor: Nasa.gov