Dok su neki od nas vikend proveli uživajući u šetnjama, naši vrijedni gimnazijalci su sudjelovali u debatnom natjecanju. Naime, 27. i 28. ožujka održalo se Međužupanijsko natjecanje u debati koje je obuhvaćalo Kontinentalnu Hrvatsku i Primorsko-goransku županiju. Zbog epidemioloških mjera, natjecanje se održalo online putem Zoom platforme, a učenici su debatirali četiri kola na pripremljene teze i dva kola na ad hoc teze.

Gimnazijska ekipa u sastavu Jurica Posilović, Ana Kukić i Lucija Bunjevac osvojila je izvrsno drugo mjesto ostvarivši pet pobjeda u šest kola, a na treće mjesto se plasirala gimnazijska druga ekipa u sastavu Barbara Milunić, Veronika Smajo i Matko Rom koji su također ostvarili pet pobjeda, dok je prvo mjesto pripalo Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Inače, Hrvatsko debatno društvo nastalo je iz debatnog programa koji se u Hrvatskoj provodi od 1994. godine. Sama udruga danas broji preko 120 klubova mladih, a aktivnosti se provode diljem cijele Hrvatske. Program debate je od 2003. godine priznat kao izvannastavna aktivnost čija je provedba prepoznata i odobrena u svim školama u Republici Hrvatskoj. Osim debatnog programa u školama, HDD provodi i brojne projekte usmjerene prema povećanju obrazovnih prilika za mlade te pruža edukacije i savjetodavne usluge iz područja komunikacijskih vještina svim zainteresiranima. Hrvatsko debatno društvo punopravni je član Međunarodne asocijacije za edukaciju o debati od 1998. godine i World schools debating championship od 2008. godine te redovni član Mreže mladih hrvatske od 2013. godine.

Još jednom čestitke našim gimnazijalcima i njihovoj mentorici prof. Marini Kasi.

Izvor: http://gimnazija-sisak.skole.hr/, http://hdd.hr/o-udruzi/
Foto: pixabay