ČITANJE U OBITELJSKOM OKRUŽJU


       Zašto je važno čitati djeci od najranije dobi?           

Obitelj je nešto što se teško može zamijeniti bilo kojom drugom sredinom.                        Teško je nabrojati sve što čini obitelj nezamjenjivom, no emocionalni odnosi temeljeni na privrženosti i ljubavi između roditelja i djece kao i individualni pristup dječjoj osobnosti najznačajniji su čimbenici te nezamjenjivosti.

Bez obzira na to je li obitelj tradicionalna ili moderna, živi li dijete s jednim ili oba roditelja, jedan od najvažnijih čimbenika u izgradnji emocionalnih odnosa roditelj – dijete i individualnog pristupa je pričanje djetetu te čitanje slikovnica i priča.

Svakodnevica, koja je obilježena nedostatkom vremena, veliku štetu nanosi obiteljskom životu, a djeci posebice. Često se, stoga, dogodi da djeca odrastu i napuste dom prije nego što njihovi vlastiti roditelji nađu vremena za njih.

Vrijeme koje roditelji i djeca provedu zajedno dragocjeno je poput biserja. Uvijek je važniji način na koji to vrijeme provedu zajedno od toga koliko su boravili supa.

Dolaskom u obitelj dijete mijenja ritam života obitelji. Fiziološke potrebe beba određuju vrijeme jela, spavanja, rada, odmora. Isto tako, ne smijemo zanemariti i potrebu za snom i odmorom djeteta.  Upravo je to vrijeme ono u kome ne smijemo izostaviti ni vrijeme za čitanje i pričanje. U tom vremenu dijete će osjetiti koliko ga volimo, jer ga možemo grliti, ljuljati, pjevati mu i pričati, čitati mu.

Vrijeme čitanja  neka bude svakodnevno, prije spavanja. Najbolje je čitati djetetu zračeći ljubavlju i mirom, bez pogledavanja na sat i opušteno.
Dok djetetu čitamo neka i ono samo gleda slikovnicu, prati tijek priče, redove slova, povremeno mu pokazati riječ koju čitamo. Djeca vole ponavljanja i napamet nauče dio priče – ako što preskočimo, odmah nas podsjete.

Čitanje u obiteljskom okružju je nešto sasvim posebno. Njegovo značenje ne može nadomjestit čitanje u vrtiću i školi. Može ga samo upotpuniti.

Roditelji, ne propustite tu dragocjenu aktivnost!! Budite prve osobe u životima vaše djece koje su im čitale, uvodeći ih tako u svijet mašte i čarolije čitanja!


Izvor: S. Centner: Kako zavoljeti knjigu i čitanje

Izvor fotografije: obitelj.HR