Krunoslav Kićo Slabinac, rođen u Osijeku 1944., glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu koju je krajem 50-ih zamijenio gitarom kada je otkrio glazbu Elvisa Presleyja. Šezdesetih je, pak, osnovao električarski rock sastav Dinamiti koji su se prvo zvali Tornado pa Kon Tiki.
S Dinamitima je ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnog roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya.
Pobijedio je na jednom natjecanju pjevača početnika i ubrzo nakon što je dobio priliku da nastupi u jednom renomiranom zagrebačkom klubu u koji su navraćali poznati glazbenici, upoznaje se sa skladateljom i producentom Nikicom Kalogjerom, koji mu 1969. godine omogućuje nastup na splitskom festivalu. Slabinac je na festivalu otpjevao zapaženu skladbu “Samo zbog ljubavi”. Prva ploča Krunoslava Kiće Slabinca zvala se „Plavuša“(1969.)
Godinu dana nakon toga, na opatijskom festivalu pobjeđuje sa skladbom “Više nećeš biti moja”, kojoj je autor Aleksandar Korač. Sljedeće godine 1971. na natjecanju za pjesmu Europe (Eurovizija), predstavlja bivšu državu te je sa skladbom “Tvoj dječak je tužan” osvojio 14. mjesto.
Neke od skladbi s kojima je postigao veliki uspjeh bile su djelomično ili u potpunosti njegovo vlastito djelo poput pjesama “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene” i “Tri slatke riječi”.
Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u
zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.
Povodom Dana Osječko-baranjske županije 2015 godine, a na prijedlog udruge Put i Facebook stranice KOKS – Klub Osječanina Krune Slabinca dobitnik je nagrade za životno djelo.
Kićo ostaje živjeti u svojim pjesmama, što zabavnim, što narodnim, koje su obilježile odrastanja, mladost i živote mnogih generacija diljem Lijepe naše i šire.

 

Izvor:www.biografija.com