Najvjerojatniji put infekcije koronavirusa je nos


Sluz nosa najvjerojatniji put primarne infekcije koronavirusa.

Prema studiji, posebne stanice u nosu su najvjerojatnije ulazne točke za novi koronavirus. Nekoliko istraživačkih timova pregledalo je stanice iz pluća, nosa, očiju, crijeva, srca, bubrega i jetre, kako je u četvrtak izvijestio Centar za molekularnu medicinu (MDC) Max Delbrück u Berlinu.

Znanstvenici su željeli otkriti koje stanice sadrže dva najvažnija ulazna proteina ACE2 i TMPRSS2 , koje virus koristi za infekciju. “Pokazalo se da od svih stanica, bukalne stanice i cilija u nosu koje stvaraju sluz imaju najviše koncentracije ova dva proteina”, objasnio je glavni autor Waradon Sungnak iz Instituta Wellcome Sanger. “To ove stanice čini najvjerojatnijim primarnim putem infekcije virusom.”

Centar Max Delbrück izvijestio je da se dva važnija ulazna proteina nalaze i u stanicama rožnice oka i u crijevnoj sluznici . To ukazuje na daljnji mogući put infekcije preko oka ili suznih žlijezda. MDC piše oprezno kako postoji i mogućnost prijenosa putem fekalija i put gutanja. Istraživački timovi objavili su svoje rezultate u časopisu “Nature Medicine”.

U studiju su bili uključeni različiti instituti, uključujući Institut Wellcome Sanger, Sveučilišnu bolnicu Groningen i Sveučilište Azurne obale.

Glavni putevi prenošenja uvijek su presudni za širenje bolesti. Od početka epidemije poznato je da su to uglavnom kapljicne infekcije gornjih dišnih putova u SARS-CoV-2 .