Prije 35 godina održan je Live Aid


Prije trideset pet godina dvojica rokera su izazvala svijet. Za razliku od pjevača protestnih pjesama kao što je Bob Dylan, Bob Geldof i Bono nisu samo pjevali, nego su nešto poduzimali. Pokrećući multimilijunske organizacije za pomoć siromašnima, bolesnima i gladnima, upregnuli su milijardere poput Billa Gatesa, pokrenuli intelektualce i celebrityje, lobirali u svjetskih vođa da rješavanje problema siromaštva stave na listu međunarodnih prioriteta.

Podsjetimo se: potresen dramatičnim slikama umiruće djece zbog strašne gladi u Etiopiji koje su te orvelovske 1984. kružile globusom, tada mladi pjevač irske grupe Boomtown Rats, Bob Geldof odlučio je iskoristiti zvjezdani status za pomoć Africi, koristeći veze i poznanstva s najvećim pop-imenima tadašnje glazbene scene. Ideja je bila snimiti ploču s britanskim i irskim rokerima, čiji će prihod od prodaje ići za gladne afričke mališane.

Geldof je napisao stihove, Midge Ure iz britanskog benda Ultravoks glazbu, a skupina rokera, nazvana Band Aid, među kojima i Bono, izvela je ‘Do They Know It’s Christmas‘ (Znaju li da je Božić). Singl se pojavio 29. studenoga 1984., na pragu adventa, i samo u tjedan dana razgrabljen u milijun kopija, više nego svi naslovi zajedno na britanskoj listi najprodavanijih singlica.

Pola godine nakon fantastičnog uspjeha božićnog hita Geldof je organizirao Live Aid, dva koncerta istovremeno na dva kontinenta, jedan na londonskom Wembleyju, drugi na filadelfijskom stadionu J.F. Kennedy, a maratonski događaj uživo je prenosila televizija putem satelita. Prihod su namijenili oprostu dugova siromašnim državama Afrike, a Live Aid je ostao u povijesti kao jedan od najvećih televizijskih događaja svih vremena koji je uživo pratilo više od 400 milijuna gledatelja u 60 zemalja.

Nakon Live Aida Geldof je redao slične projekte, po uzoru na njega to su činili i drugi, a Bono je samostalno krenuo sa svojim mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Osnivajući udruge poput Djece Černobila ili DATA dug, AIDS, trgovina, Afrika) – multinacionalne nevladine organizacije u borbi za jednakost i pravdu za Afriku kroz pomoć u saniranju dugova, pravičnije uvjete trgovanja, stišavanje epidemije AIDS-a i jačanje demokracije u Africi – Bono se prometnuo u jednog od najpoznatijih političkih aktivista, shvativši da nije dovoljno biti zabrinuti umjetnik, nego i politički angažiran.