Na današnji dan 1977. umro ‘Kralj rock and rolla’, Elvis Presley u dobi od 43 godine


Smrt ga je zatekla u njegovom domu nazvanom Graceland, smještenom u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Pronašli su ga na podu kupaonice, a niti jedan pokušaj oživljavanja nije uspio. Do danas je ostao nepoznat točan uzrok njegove smrti, ali nagađa se da je bila riječ ili o srčanom udaru ili o anafilaktičkom šoku. Oboje je moglo biti uzrokovano pretjeranom konzumacijom lijekova. Naime, obdukcijom su u Elvisovom organizmu pronađeni ostatci čak 14 različitih lijekova, od čega 10 u značajnoj količini.

Zadnjih godina života Elvis Presley je imao teških problema s ovisnošću o lijekovima. Uzimao je velike količine sredstava za smirenje, naročito barbiturata. Bilo je slučajeva kad je zbog predoziranja pronalažen u gotovo komatoznom stanju. Čak mu se i izgled promijenio, pa je postao gotovo neprepoznatljiv. Na nekim koncertima bio je toliko omamljen da mu je glas bio gotovo nerazumljiv, a na sceni se gotovo uopće nije pomicao. Presleyev glavni liječnik, dr. Nichopoulos, navodno mu je samo tijekom prvih osam mjeseci posljednje 1977. godine života prepisao više od 10,000 doza.

Elvis Presley – slavniji nakon smrti

Osim po svojoj glazbi Elvis će ostat zapamćen i po svojoj karizmi, karakteru i osobnosti koji mu je donosio najveću moguću popularnost, gotovo nezamislivu u današnje doba.

Kao dijete tipične američke majke 50-ih prošlog stoljeća posvećene vjeri i Kristu primio je pobožan odgoj, te ga je to ‘zrnce kršćanske vjere’ pratilo kroz čitav život neprolaznim tragom. Sam je nekoliko puta pripomenuo da je „Krist njegov Kralj“, kao i trag koji je ostavila majka učeći ga od malih nogu vjeri i molitvi. Nažalost svijet glamura, alkohola i droge kojim je bio okružen taj nezaboravni pjevač „anđeoskog glasa“ koštao ga je mnogo u životu. Osim niza neprolaznih hitova, pjesama i slave, život mu je bio obilježen stranputicama, alkoholom, padovima, a što je najgore i drogom, pa ga je prerana smrt snašla u zenitu slave.

Zanimljivo: koliko je bio popularan tijekom života, toliko je ostao popularan ako ne i više nakon svoje smrti. Elvis Presley je svojom karizmatičnom pojavom i pjesmama svakako zaslužio da se o njemu priča još dugo nakon što je otišao.

Izvor: Narod.hr