Mliječni proizvodi su učinkovit dio svakog plana zdravog obroka. Mlijeko ili jogurt trebali bi biti dio vašeg dnevnog plana obroka zbog kalcija i vitamina D koje sadrže, ali zapravo nije važno što ćete odabrati. I jedno i drugo je dobro za vas koliko je zdravo i u njima uživati.I jogurt i mlijeko zdravi su sve dok pazite na sadržaj masti u mlijeku te na sadržaj masti i šećera u jogurtu.
Mliječni proizvodi su izvrsni izvori vitamina D, kalcija i kalija koji često nedostaju u prehrani odraslih. Jogurt osigurava sve to, kao i proteine i probiotike koji podržavaju i potiču korisne crijevne bakterije potrebne za zdravu probavu i eliminaciju.

Prednosti grčkog i običnog jogurta
Jogurt se proizvodi dodavanjem određenih vrsta bakterija u mlijeko i ostavljanjem na temperaturi od 110 do 115 F dok se ne zgusne. Prema nekim istraživanjima, bakterija pretvara primarni prirodni šećer u mlijeku, koji se zove laktoza, u mliječnu kiselinu. To jogurtu daje lagani okus. Grčki jogurt se pravi na isti način, ali se iz njega procijedi tekućina, odnosno sirutka, zbog čega je grčki jogurt gušći, kremastiji i jačeg okusa. Dok obje vrste nude kalcij i kalij, obični jogurt sadrži više. Kalcij u grčkom jogurtu manji je zbog nedostajuće sirutke. Međutim, usporedba grčkog jogurta s uobičajenom usporedbom koju su proveli kulinarski stručnjaci otkrila je da grčki jogurt ima manje kalorija i ugljikohidrata, manje natrija i šećera i više proteina od običnog jogurta.

Prednosti različitih mlijeka
Obrano mlijeko ne sadrži masti, dok nemasno mlijeko sadrži oko 2 do 5 grama ukupne masti po šalici. Ali prehrambene masti u mliječnoj hrani manji su problem nego što se prije vjerovalo. To može biti zbog toga što se metabolizira drugačije od drugih vrsta zasićenih masti, ali potrebno je više studija da bi bili sigurni. Mlijeko pomaže u održavanju zuba i kostiju jakima i pomaže u regulaciji krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Uživanje u jogurtu i mlijeku
Mlijeko je ukusno ohlađeno i pretočeno u visoku čašu, ali možete ga poslužiti i toplo s malo cimeta, žlicom meda ili čak s malo rakije kako biste se dovoljno opustili za spavanje. I — kao što vam svako dijete može reći — izvrsno je i na žitaricama.
Jogurt je jedan od najsvestranijih sastojaka koje možete imati u svojoj kuhinji. Ovisno o sadržaju masti i šećera, u šalici jogurta ima između 130 i 250 kalorija, što ga čini savršenim izborom za lagani ručak ili obilan međuobrok.

Izvor: Č. I.
Izvor: pixabay