Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su u utorak 20. veljače 2024. godine u Sisku odluku o preuzimanju predmeta državne imovine. Naime, županijama, gradovima sjedišta županija i velikim gradovima povjeravaju se poslovi upravljanja nekretnina u državnom vlasništvu, a temeljem novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama koji je početkom ove godine stupio na snagu.

„Sisačko-moslavačkoj županiji predali smo danas na upravljanje i raspolaganje 157 predmeta za koje su zahtjev podnijele fizičke i pravne osobe s područja ove županije, a u sljedećih mjesec dana na postupanje ćemo proslijediti još 216 takvih zahtjeva. S obzirom da su ova Županija i župan Ivan Celjak pokazali efikasnost u postupcima obnove i uspješnom korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU, uvjeren sam da će kvalitetno rješavati i ove predmete“, istaknuo je ministar Bačić.

KVALITETNIJE I EFIKASNIJE UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM

Novim zakonskim rješenjem omogućit će se kvalitetnije upravljanje državnom imovinom kao i ubrzanje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH.

„Županije će moći rješavati i raspolagati nekretninama čija je vrijednost do 130 tisuća eura, preko toga iznosa do 1 milijun eura odluke će donositi Županijska skupština, za nekretnine čija vrijednost prelazi 1 milijun eura pa sve do 1,5 milijuna eura odluke će donositi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, odnosno ministar, a za više od 1,5 milijun eura odluke donosi Vlada RH“, dodao je Bačić.

Sredstva ostvarena od upravljanja nekretninama dijele se na način da Republici Hrvatskoj pripada 60% prihoda, Županiji na čijem se području nalazi nekretnina 20% te jedinici lokalne samouprave 20%.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA VEĆ OBNAVLJA OBJEKTE U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Nakon potpisivanja odluke o preuzimanju predmeta državne imovine, župan Ivan Celjak naglasio je kako će decentralizacija upravljanja državnom imovinom omogućiti brže i efikasnije raspolaganje državnom imovine i stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine. „Sisačko-moslavačka županija pokazala je kako je spremna na sve izazove koji se stavljaju pred nas pa smo tako spremni i za ovaj izazov. Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine donijet ćemo odluku o ustrojavanju posebnog odsjeka koji će se baviti državnom imovinom. Dakle, spremni smo za raspolaganje državnom imovinom i siguran sam da ćemo ubrzati procese i staviti na raspolaganje državnu imovinu koja trenutno nije aktivna“, rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je izvrsna suradnja Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

„Ta suradnja ogleda se u brojnim objektima u državnom vlasništvu koje nam je Ministarstvo predalo na korištenje u gradu Sisku kao što su kompleks zgrada u Rimskoj 19, Tuškanovu kuću, zgradu Varteksa, zgradu bivše Komande i druge objekte. Davanje ovih objekata na upravljanje Županiji bio je preduvjet da krenemo s obnovom tih zgrada i mi ćemo ih vrlo brzo staviti u funkciju na zadovoljstvo svih Siščanki i Siščana i stanovnika Sisačko-moslavačke županije“, zaključio je župan Celjak.