Dan općine Martinska Ves i Dan župe sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi i ove je godine obilježen na svečan način. Martinje je za sve Martinčane uvijek poseban dan i blagdan. Ove godine obilježavali su ga cijeli vikend.
Natjecanje udruga s područja Općine u kuhanju gulaša održano je u subotu, 10.11. kao i predstavljanje vinara i ocjenjivanje najboljeg vina.
Posebna svečanost bila je danas, na sam blagdan Sv. Martina.
Obilježavanje blagdana započelo je svetom Misom i polaganjem vijenaca kod centralnog križa u Župi. Nakon sv. Mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Martinska Ves.

  
Završni dio svečanosti odvijao se u večernjim satima u dvorani OŠ Braća Radić koncertom udruga s područja Općine Martinska Ves. Ove godine promovirana je notna zbirka KUD-a Martinčani „Pjesme i plesovi koje se izvode u Martinskoj Posavini“ kao kruna 35-godišnjeg rada i djelovanja na području kulture i očuvanja tradicijske baštine Martinske Posavine.

 
Na koncertu su se predstavili i KUD Tišinčani pjesmama Posavine, Tamburaški orkestar Janko Stjepušin tamburaškim izvedbama, TS Grupa nikad skupa s izvedbom zabavnih pjesama, Mažoretkinje Martinčice izvedbama kojima sudjeluju na europskim i svjetskim prvenstvima i turnirima gdje postižu jako dobre rezultate.

 
 

Učenici OŠ Braća Radić izveli su scenski prikaz „Ne se v matematike“ autorice Marice Stanković, pisan na zavičajnom govoru koji je u nekoliko navrata prekidan oduševljenim pljeskom publike.


Ove godine obilježava se 260. obljetnica izlaženja prve hrvatske računice Aritmetika Horvatszka koju je napisao Mihajlo Šilobod Bolšić dok je bio voditelj župe sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi. Veliki je to jubilej i ponos martinskog kraja.
Posebno veselje i interes svih prisutnih izazvalo je postavljanje izložbe slika narodnih nošnji župe sv. Martina 19. i 20. stoljeća pod imenom „Moja budeš, srcu si mi mila, na tebe su cekini i svila“ koja je napravljena u suradnji Općine Martinska Ves, autorice izložbe gđe. Marice Stanković i dizajnera g. Gorana Jurića.„

   

„Izložba govori o narodnim nošnjama naše župe, vrlo je teško pronaći riječi koje bismo opisali tu ljepotu. Naše su narodne nošnje napravljene s puno maštovitosti i kreativnosti, stvarane su srcem i dušom. Svaka nošnja govori i priča svoju priču…svaki cvijet, svaka boja… Naša nošnja pjeva i progovara o bogatstvu našeg zavičaja, govori o cvijeću naših livada, govori o marljivim rukama naših posavskih žena, umjetnica, koje su stvarale svo to bogatstvo. Imamo se čime ponositi i dičiti. Izložba je sjećanje na sve one žene, Posavke, koje su tkale, našivale, štikale, tvezle, necale, heklale…i stvarale ovu ljepotu“ – rekla je autorica izlože, gđa Marica Stanković.

   
Tako je pjesmom, plesom, riječju i slikom svečano proslavljen Dan Općine Martinska Ves i blagdana sv. Martina biskupa. Martinčani su svim svojim gostima i svim ljudima dobre volje pokazali veliku snagu, zajedništvo svih generacija i ljubav prema svome kraju i zavičaju i na tome im čestitamo.

Izvor: Marica i Helena Stanković

Foto: Goran Jurić