Sisački gimnazijalci sudjelovali su u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“


Sisački gimnazijalci, pod vodstvom profesorice Marte Narančić, sudjelovali su u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ koji organizira Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Ovaj je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te ima podršku Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. Održava se u međunarodnome mjesecu borbe protiv raka dojke te služi za educiranje učenika i njihovih majki za brigu o vlastitome zdravlju koje je dobrobit cijele obitelji. Naime, u svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Upravo zbog toga vrlo je važno razvijati svijest o ranome otkrivanju ove zloćudne bolesti jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnome stadiju.

Ispred Gimnazije Sisak, 7. listopada 2019. godine, pod budnim okom voditeljice Centra za psihološku pomoć Udruge “SVE za NJU” Ljiljane Vukota i ambasadorice Željke Josić te ravnatelja Božidara Dujmića i profesorice hrvatskoga jezika Marte Narančić, učenici su svojim tijelima oblikovali ružičastu vrpcu, a naš je fotograf Goran Jurić snimio milenijske fotografije koje možete pogledati u prilogu. Učenicima se svidjela ova akcija i reakcije su vrlo pozitivne.

Gemma Marić, učenica 1.a razreda, nakon razgovora s kolegama napisala je:

„Velik broj učenika odazvao se na sudjelovanje u projektu, svi su se zabavljali i otišli kući s puno lijepih i korisnih dojmova. Dobivene letke „Mama, budi zdrava“ koji su napravljeni u želji upozorenja na važnost prevencije raka dojke, učenici su prokomentirali zajedno sa svojim roditeljima. Roditelji uglavnom komentiraju kako je ideja odlična te da im je drago što učenici i mladi ljudi rade nešto vrlo korisno. Projekt je pomogao i učenicima i njihovim majkama da povećaju brigu o svome zdravlju i educiraju se o važnoj i opasnoj bolesti čiju prisutnost među ženama, a koja je sve češća, ne smijemo zanemariti, nego shvatiti vrlo ozbiljno!

Analizirajući dojmove drugih učenika, zaključujem da se velik broj mama odazvao na preglede što će u konačnici, toplo se nadam, utjecati na smanjenje sad već velike stope oboljelih i smrtnosti. Učenicima se svidjela ovakva vrsta projekta i zabave te se osjećaju ponosno jer su imali priliku biti dio ovako nečega i svojim doprinosom pomoći napraviti promjenu. Nadamo se i veselimo još ovakvim događajima gdje ćemo moći naučiti nove korisne informacije i pomoći drugima.“

Marta Narančić, prof.