Oni koji drže to toga da uvijek treba gledati prema svijetloj strani života znaju kako istinski uživati u svakom trenutku. Studije su pokazale da pozitivan stav zaista može povećati proizvodnju hormona sreće, a ovo su radnje koje će vam život okrenuti u tom smjeru.

 

Po jutru se dan poznaje
Jutarnji rituali obično diktiraju tijek dana. Probajte se probuditi pola sata ranije kako bi vam dan počeo opuštajuće. Umjesto da u strci krenete rješavati dnevne izazove, probudite se već na prvi zvuk alarma i uživajte u ispijanju jutarnjeg čaja ili kave. Kava potiče oslobađanje dopamina koji proizvodi onaj euforični osjećaj kojeg svi znamo i volimo, a uz miris i okus kave uvijek je nekako lakše započeti dan. Ako se želite osjećati ekstra posebno napravite si uz to i kraljevski doručak. Uz takav početak dana, on jednostavno ne može krenuti u krivom smjeru.

Postavite lako ostvarive ciljeve
Na početku svakog dana razmislite koji su to zadaci koje možete uspješno riješiti u kratkom roku. Neka to budu lako ostvarivi ciljevi poput ranijeg buđenja, spremanja ručka, vježbanja i proljetnog čišćenja ormara. Ostvarenje zadanog daje osjećaj postignuća i omogućava da sami upravljamo svojim životima. To nas uči da se fokusiramo na rješenja i minimaliziramo prepreke, kako u ostvarivanju malih ciljeva, tako i velikih.

Ne prigovarajte
Znamo što ćete prvo pomisliti – ovo je puno lakše reći nego primijeniti, ali jednom kad osvijestite koliko vam prigovaranje troši energije bit će vam lakše otarasiti se te loše navike. Nitko ne voli prigovaranje, a uz to negativnost nikada nije rješenje. Radije promijenite način na koji reagirate i pomozite osobi. Tako ćete se vi osjećati bolje, ali i osobe oko vas.

Smijeh je lijek
Iako je smijanje jedan od najstarijih oblika izražavanja i sredstava komunikacije među ljudima, često zaboravimo koliko je ono važno. Smijeh uistinu je lijek i u svakom satu pokušajte pronaći nešto što će vam staviti osmijeh na lice. Brojne studije potvrdile su pozitivan utjecaj smijeha na naše zdravlje i gotovo da nema aspekta u zdravlju koji iskreno smijanje neće poboljšati. Smijeh nije moguće kontrolirati pa kada vidite druge ljude kako se smiju, vjerojatno ćete se i vi nasmijati. To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koja priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

 

Prakticirajte zahvalnost
Nemojte trošiti energiju na to što je čaša napola prazna, radije budite zahvalni što nakon nje slijedi druga – dupkom puna. Ovo je jednostavna strategija koja uvelike mijenja perspektivu na život. Puno je načina na koje možete vježbati zahvalnost, od vođenja dnevnika stvari na kojima ste zahvalni do toga da s bliskom osobom svakodnevno podijelite tri lijepe stvari koje su vam se dogodile.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto: unsplash.com