U dragocjenoj riznici tradicijskog blaga naše Posavine danas se nalazi kulturno umjetničko društvo „Donja Posavina“ iz Gušća.
Predstavljamo mlade i vrijedne čuvare i promicatelje bogatstva posavskog kraja. Ljudi su to koji se ponose svojim krajem, posavskim nošnjama, običajima, pjesmama i plesovima.

Ovo mlado društvo predstavila nam je njegova predsjednica, gđa. Maja Posavec Martinović.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo? ( Kada je osnovano, na čiji poticaj, kako je dobilo ime, koliko ima članova, u koliko sekcija djelujete? )
Kulturno umjetničko društvo „Donja Posavina“ Gušće osnovano je 12.studenog 2017.godine. Od početnih 15 članova, naše društvo sada broji 50 aktivnih članova. Većinom su to djeca i mladi između 4 i 14 godina, njih 30 – ak, a ostatak članova čine odrasli. Na poticaj djece odlučili smo osnovati naše društvo, jer oni s velikim ponosom nose narodne nošnje i upravo su djeca dokaz da „ kad se male ruke slože, sve se može“ .
 

Zasigurno ponajprije njegujete ples, glazbu i običaje svoga zavičaja? Osim toga, koje koreografije još izvodite, iz kojeg dijela naše domovine?

Naš KUD je izvorno folklorno društvo stoga njegujemo samo običaje, ples i glazbu Donje Posavine.

Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Koliko su stare nošnje koje nose vaši članovi i po čemu su prepoznatljive?

Svi članovi nose izvorne, originalne nošnje Donje Posavine, koje su stare i nekoliko desetljeća.
    

Ženska nošnja sastoji se od podoblačke, rubače, zastora vezenog jarkim bojama cvjetnih motiva, obrubljenog  bijelim špicama. Ovi dijelovi čine donji dio nošnje. Gornji dio sadrži opleće na čijim rubovima rukava su crvene mašne  ili švabicu vezenih rukava koji završavaju špicama te pojas crvene boje.
Muška se nošnja sastoji od „gaća“ ili rojti te od košulje s lajbekom ili prslukom.

Vjerujemo da je puno nastupa iza vas. Na nekima ste sudionici, a nekih ste nositelji. Brojni nastupi i gostovanja zasigurno su rezultirali određenim uspjesima koji su i nagrađeni? Koja je posljednja u nizu nagrada ili priznanja i što o njoj možete reći?

Vrlo rado se odazivamo na sve pozive , ali najviše se ponosimo gostovanjem na Đakovačkim vezovima gdje smo predstavljali ne samo našu Donju Posavinu već cijelu našu Županiju.
KUD se dosada predstavio na nekoliko humanitarnih koncerta u Petrinji i Sunji, izlučnoj smotri u Sunji, županijskoj smotri u Kutini, državnoj smotri u Đakovu, te smotri dječjeg folklora u Siću.
 

Kakva je situacija u KUD – u obzirom na pomladak? Kako potičete mlade da se uključe u rad društva i jeste li zadovoljni odazivom?

Kod nas u društvu prevladavaju  djeca  tako da nema straha!
    

I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?

U budućnosti  su nam planovi krenuti sa školom sviranja te s odraslom plesnom i pjevačkom skupinom.