Na Veliki petak, dan spomena na Kristovu muku i smrt, u dvije sisačke župe održan je Križni put.
Sudjelujući u ovoj pobožnosti uz molitvu i promišljanje o postajama Isusovog križnog puta, vjernici duboko proživljavaju patnju Spasitelja svijeta koga sudi, muči i razapinje razularena gomila nemilosrdnika.
Župljani župe bl. Alojzija Stepinca započeli su Križni put ujutro u 9 sati, krenuvši ispred župne crkve kroz Budaševo, Novo Selo Palanječko i Topolovac.
Pred crkvu u Budaševu su se vratili oko 13 i 30. Križni put okupio je odrasle vjernike, ali i ovogodišnje krizmanike i prvopričesnike koji su aktivno i dostojanstveno sudjelovali u pobožnosti.
Križni put po župi postao je tradicionalan i traje od osnutka župe. Već 15 – ak godina, svakog Velikog petka, župljani propješače oko 16 km po župi uz vlastitu žrtvu i promišljanje o posljednjim trenutcima života Spasitelja te njegovoj mučeničkoj smrti na križu.

Župljani župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska također su dali svoj doprinos danu Kristove muke i smrti sudjelujući u pobožnosti Križnog puta koji je po prvi puta održan na ovakav način – ulicama župe. Križni put započeo je u 16 sati u crkvi Svete Marije na Viktorovcu, a vjernici su pobožnost nastavili ulicama, sve do župne crkve Svete Marije Kraljice Mira u Naselju.

 

 

Foto:Pohoda BDM Sisak, bl. Alojzije Stepinac Budaševo