Ako je roman pretvoren u film, uvijek prvo morate pročitati roman jer on više očarava vašu maštu.

Štoviše, prvo biste trebali pročitati knjigu jer je autor zamislio radnju onako kako ju je napisao. Iako vam gledanje filma može dati novu interpretaciju priče, može i pokvariti način na koji ste je zamislili. Na primjer, čitajući seriju knjiga o Harryju Potteru mislite da Harry, Ron i Hermiona izgledaju puno drugačije nego u filmovima. Sada, nakon gledanja filmova, kada čitate knjige, možete samo zamisliti Daniela Radcliffa kao Harryja, Ruperta Grinta kao Rona i Emmu Watson kao Hermione.

Kada čitate knjigu, možete tumačiti radnju i priču po svom ukusu. Knjige omogućuju vašem umu da bude kreativan. Nadalje, knjige su mnogo detaljnije od filmova. Film obično traje otprilike dva sata, dok u knjizi mogu biti stotine (možda i tisuće) stranica opisa. Knjige također mnogo više razvijaju svoje likove i dodaju im više dimenzija; kao što su detalji o njihovim emocijama i mislima. Knjige također poboljšavaju vaš vokabular. Možda to ne primijetite, ali dok čitate briljantan roman, poboljšavate svoj pravopis, interpunkciju i gramatiku. Dokazano je da ljudi koji više čitaju dobivaju bolje poslove, a time i bolju plaću. Djeca i mladi mogu čitati iz zadovoljstva ili učiti i nadamo se da će u bliskoj budućnosti osigurati bolje poslove. Knjige su uvijek početak velikih priča. Nikad ne gledate film i mislite da ga treba pretvoriti u knjigu – ionako je većina dobrih filmova bazirana na knjigama!

I na kraju, mislimo da su knjige bolje od filmova. Knjige razvijaju vašu maštu, mnogo su detaljnije od filmova, poboljšavaju vaše pisanje i dokazano vam pomažu u pronalaženju boljeg posla.

Izvor: Č. I.